Hlavní obsah

Bílý dům odstřihl Bidena z živého přenosu. Nerad ho prý nechává improvizovat

Washington

Bílý dům už poněkolikáté utnul živý přenos vystoupení amerického prezidenta Joe Bidena. V pondělí ukončil vysílání ve chvíli, kdy Biden mluvil s představiteli státu Idaho o vážných lesních požárech. Prezidentova mluvčí již dříve připustila, že její tým znepokojuje, když Biden odpovídá na neplánované otázky.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Není to něco, co bychom mu doporučovali. Vlastně mu často říkáme – neodpovídejte na otázky,“ přiznala v květnovém rozhovoru pro stanici CNN mluvčí Bílého domu Jan Psakiová.

Důvodem je podle ní snaha tiskového týmu soustředit pozornost médií na témata, která považuje za důležitá. Jmenovitě na pandemii a obnovu ekonomického růstu země. Naopak témata, která považuje za problematická, například migraci přes hranici s Mexikem, by tiskový tým rád upozadil. Psakiová nicméně jedním dechem dodala, že je Biden prezidentem USA a bude si dělat a říkat, co bude chtít.

New York si připomíná 20. výročí od teroristických útoků z 11. září

Amerika

Již v několika případech se nicméně ukázalo, že tiskový servis do výstupů prezidenta zasahuje, aniž by ho na to předem upozornil. Naposledy tak učinil v pondělí, kdy šéf Bílého před kamerou diskutoval o vývoji lesních požárů s představiteli státu Idaho a federálními činiteli. Biden se v jednom okamžiku chtěl na cosi vyptat zástupce Národní lesnické asociace George Geisslera, byl však přerušen.

„Můžu se na něco zeptat?,“ ptá se Biden. „Samozřejmě,“ dostane se mu odpovědi, a tak pokračuje: „Jedna z věcí, na které jsem pracoval ještě s dalšími lidmi...“. V tom okamžiku Bílý dům živý přenos ukončil, aniž by vysvětlil proč. Nereagoval ani na žádost stanice Fox News o vysvětlení.

Biden pod palbou. I od rodičů padlých

Amerika

Nestalo se to poprvé. V srpnu byl prezidentovi odpojen mikrofon ve chvíli, kdy se chystal odpovědět na otázku reportéra, co udělá, pokud zůstanou v Afghánistánu američtí občané i po datu, který stanovil Tálibán jako nejzazší termín po stažení amerických jednotek.

Ve skutečnosti Biden reportérovi odpověděl. Ten posléze kolegům novinářům řekl, že odpověď zněla: „Budete první, komu zavolám.”

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Předčasně skončilo i Bidenovo březnové virtuální vystoupení před demokratickými zákonodárci. Prezident se odmlčel poté, co řekl, že rád zodpoví veškeré dotazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám