Hlavní obsah

Biden vyhlásil po tornádech pro Kentucky stav katastrofy

Washington

Americký prezident Joe Biden v neděli pozdě večer (v pondělí ráno SEČ) vyhlásil stav katastrofy pro stát Kentucky, který zasáhla tornáda. Díky tomuto kroku má stát nárok na další federální podporu. Série tornád udeřila v noci z pátku na sobotu a v Kentucky si vyžádala desítky životů. Další oběti hlásí také okolní státy.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Tornádo srovnalo se zemí Presbyteriánský kostel ve městě Mayfield.

Článek

Počet zemřelých v Kentucky nakonec může být nižší než 80, jak v sobotu odhadoval guvernér státu Andy Beshear. V městečku Mayfield, kde tornádo srovnalo se zemí továrnu vyrábějící svíčky, se totiž podařilo najít celkem 90 ze 110 zaměstnanců.

Oznámila to společnost, která výrobu provozuje, s tím, že pohřešuje osm lidí a osm dalších zemřelo. Úřady dříve informovaly, že se podařilo z trosek vyprostit 40 lidí a panovaly obavy, že ostatní zahynuli. Nyní prohlášení společnosti prověřují.

Tornáda v USA mohou mít přes stovku obětí

Amerika

„Mnoho zaměstnanců se shromáždilo v krytu, a když bouře skončila, továrnu opustili a šli domů. Bylo obtížné se s nimi spojit kvůli výpadkům elektřiny a telefonních linek. Doufáme, že se nám podaří najít i těch zbývajících osm,” dodal mluvčí společnosti Bob Ferguson.

„Podle některých prvních zpráv mohlo být v továrně až 70 mrtvých. I jeden je příliš, ale díky Bohu, že to číslo je mnohem, mnohem nižší,” řekl Ferguson agentuře Reuters.

Foto: Cheney Orr, Reuters

Rodiny odklízí sutiny strženého domu v Kentucky.

Federální pomoc pro Kentucky podle Bílého domu zahrnuje příspěvky na dočasné bydlení a opravy domu, půjčky na pokrytí nepojištěného majetku a další programy cílené na jedince či majitele podniků. Beshear o vyhlášení stavu katastrofy formálně požádal v neděli, Biden ji ve stejný den obdržel a schválil.

V sobotu prezident vyhlásil pro Kentucky stav nouze.

Reklama

Výběr článků

Načítám