Hlavní obsah

Biden: Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, může se rozloučit s Nord Streamem 2

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem prohlásil, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, bude to znamenat konec projektu plynovodu Nord Stream 2. Reagoval tak na dotaz novinářů, v úvodních projevech na tiskové konferenci přitom oba státníci zmiňovali obecně jen sankce a citlivého tématu páteřního plynovodu z Ruska do Německa se nedotkli.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Pokud Rusko napadne Ukrajinu, to znamená pokud Rusové znovu přejdou hranice Ukrajiny, pak už žádný Nord Stream 2 nebude. Tento projekt bude ukončen,“ prohlásil americký prezident.

Na následný dotaz, jak chce Biden ukončovat cizí obchodní záležitost uzavřenou mezi Německem a Ruskem, šéf Bílého domu odpověděl, že „slibuje, že se to nějak podaří“.

Biden také zdůraznil, že diplomacie a mírová jednání jsou stále nejlepším možným řešením aktuálního napětí na východě Evropy. „Domnívám se, že Putin ví, že invaze na Ukrajinu by byla obrovskou chybou,” uvedl americký prezident.

Sankce uvalíme společně a rozhodně

Hlavním sdělením tiskového brífinku po jednání amerického prezidenta Joe Bidena s německým kancléřem nicméně byla deklarace jednoty a připravenosti obou zemí uvalit v případě ruské invaze na Ukrajinu na Ruskou federaci tvrdé ekonomické sankce. Západ slibuje, že to udělá rozhodně a jednotně.

Scholz je tento týden na první návštěvě USA od svého prosincového nástupu do čela spolkové země.

Postupujeme vůči Rusku jednotně, řekl Biden před schůzkou se Scholzem

Amerika

Berlín v souvislosti s aktuální situací čelí kritice, že je příliš pasivní, mimo jiné proto, že zatím neohlásil odstoupení od plynovodu Nord Stream 2 v případě nového ruského útoku na Ukrajinu. Bidenova administrativa tvrdí, že projekt plynovodu by za takového scénáře "nepostupoval, ať tak či onak".

Reklama

Výběr článků

Načítám