Hlavní obsah

Biden nebude stát Clintonové v cestě

– Washington

Americký viceprezident Joe Biden ukončil několikaměsíční spekulace o tom, zda se zapojí do volebního boje o prezidentský úřad. Biden ve středu oznámil, že kandidovat nebude a v demokratických primárkách se nepostaví favorizované bývalé první dámě Hillary Clintonové.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Joseph Biden s manželkou Jill a prezidentem Barackem Obamou na zahradě před Bílým domem

Článek

Dvaasedmdesátiletý Biden oznámil, že po nedávné smrti jeho syna Beaua je jeho rodina sice už připravena na to, že by kandidoval, ale kampaně ostatních už jsou rozjeté, takže na zapojení do boje je podle něj příliš pozdě.

Biden ale slíbil, že nebude mlčícím přihlížejícím ve volebním boji. „Chci promlouvat jasně a silně k tomu, jak si stojíme jako strana a kam bychom měli jako národ směřovat,“ uvedl.

Dodal také, že je třeba ukončit neplodnou nevraživost mezi demokraty a republikány. Znovu se tím opřel do Clintonové, která během televizní debaty uvedla, že je hrdá na to, že má republikány za nepřátele.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Biden byl od roku 1972 senátorem, než v roce 2009 nastoupil do Bílého domu po boku prezidenta Baracka Obamy. Sám dvakrát do nejvyššího úřadu kandidoval, a to v letech 1988 a 2008.

Reklama

Související články

Trumpovým trumfem je jeho sličná dcera

Sebestředný miliardář Donald Trump, který v průzkumech vede široké pole republikánských uchazečů o křeslo prezidenta Spojených států, obrušuje hrany své...

Výběr článků

Načítám