Hlavní obsah

Rusko a USA se dohodly na prodloužení smlouvy Nový START, tvrdí Kreml

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden poprvé ve funkci telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle Kremlu se země dohodly na prodloužení smlouvy o kontrole jaderných zbraní Nový START a vyměnily si příslušné nóty. Smlouva bude podle deníku Kommersant prodloužena o pět let bez podmínek.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Joe Biden v Bílém domě

Článek

Smlouva, známá též jako START 3, byla podepsaná v roce 2010 v Praze a její platnost vyprší 5. února. Omezuje počet jaderných hlavic rozmístěných na nosičích na nejvýše 1550 na každé straně.

Putin navrhl bez podmínek prodloužit odzbrojovací smlouvu START, USA to odmítly

Zahraniční

Mezi diskutovanými tématy byla kromě prodloužení dohody Nový START o kontrole jaderných zbraní i americká podpora Ukrajině, uvedla Bidenova mluvčí Jen Psakiová.

Řeč byla i o otravě Navalného a prosincovém hackerském útoku na americké úřady.

Zda volal Biden Putinovi, nebo Bílý dům vytáčeli Rusové, Bílý dům ani americká média neuvádějí. Agentura AP nicméně napsala, že Biden nehovořil o „restartu vztahu s Ruskem” jako jeho předchůdce Donald Trump, ale o „práci s odlišnými přístupy a pohledy na svět”.

Biden telefonoval i s šéfem NATO

Biden už telefonoval také s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Na dálku ho ujistil o odhodlání Spojených států dostát v rámci NATO svým závazkům. Výslovně Biden zmínil spolupráci při řešení řady společných bezpečnostních problémů, jako je Afghánistán, Irák a Rusko.

"Prezident Biden znovu potvrdil závazek Spojených států ke kolektivní obraně podle článku pět Severoatlantické smlouvy," uvádí se v prohlášení na internetových stránkách Bílého domu. Podle Bidena je také důležité, aby se aliance zaměřila na nové hrozby, jako je klimatická změna a globální zdravotní bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám