Hlavní obsah

Benzín do New Yorku přivážejí lodě, počet obětí Sandy v USA přesáhl stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

New York řeší po bouři Sandy stále větší nedostatek benzínu. Do města jej vozí lodě, díky nimž by se zásobování mělo zlepšit. Záchranáři v pátek oznámili, že počet obětí přírodního živlu se vyšplhal na 102.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lidé čekají u čerpací stanice, až přivezou zásoby.

Článek

Do New Yorku od čtvrtka připlouvají tankery s benzinem, který ve městě povážlivě dochází.

Přístav byl do té doby zavřený, protože kontejnery z nákladních lodí se dostaly v bouři do moře a až do čtvrtka ohrožovaly připlouvající lodě.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo kvůli urychlení přesunu paliva na pevninu dočasně zrušil výběr daní před vykládáním zboží z lodí. "Situace by se měla rychle změnit, lidé to brzy poznají," uvedl.

Zároveň vyzval občany k trpělivosti. Lidé by si měli uvědomit, že právě prožili rozsáhlou přírodní katastrofu a že náprava není otázkou několika dní. "Trocha trpělivosti, trocha soucitu a trocha porozumění by měly přinést změnu k lepšímu pro všechny," apeloval.

BEZ KOMENTÁŘE: U benzínové pumpy v New Jersey se vytvořila zhruba kilometr a půl dlouhá fronta

Podle agentury Reuters je ale situace u čerpacích stanic v New Yorku stále napjatá a lidé se panicky snaží nakupovat benzin. Zásobování loděmi i ropovody již přitom funguje, byť místy jsou problémy kvůli výpadkům elektřiny. V těchto oblastech také čerpací stanice zůstávají zavřené, protože bez proudu nemohou fungovat. [celá zpráva]

Panika kolem benzinu dopadá i na lidi, kteří bydlí v blízkosti čerpacích stanic. "Už několik dní jsem se nevyspala. Máme pumpu přímo pod okny a celou noc tam troubí auta," řekla prodavačka jednoho z manhattanských obchodů, která bydlí v Elmhurstu v městské části Queens.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám