Hlavní obsah

Baskytaristka bude žalovat výrobce léků, protože přišla o ruku

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká farmaceutická firma Wyeth může žalována kvůli tomu, že 63letá baskytaristka Diana Winn Levinová z Vermontu přišla o ruku. Rozhodl o tom ve středu americký Nejvyšší soud. Jde o průlomový verdikt. Výrobci léků hrozí, že bude odsouzen, protože neinformoval dostatečně o způsobu podání léku. Levinové byl nevhodně podán lék proti nevolnosti. Od výrobce požaduje odškodné ve výši 6,7 miliónu dolarů.

Článek

Žena užívala kvůli migréně lék proti nevolnosti Phenergan, jehož základem je prometazin. Na klinice jí ho píchali do svalu, ale v dubnu 2000 jí ho poskytli v infúzi, která byla navíc špatně zavedena a zasažena zřejmě byla i tepna.

Krátce poté, co Levinová opustila kliniku, stav její ruky se zhoršil. Bolela a otékala, načež zčernala. Šest týdnů poté jí musela být ruka amputována.

Výrobce léků v příbalovém letáku neuvedl, že intravenózní aplikace nebyla oficiálně schválena. Wyeth se bránil, že od roku 1955 lék užilo na 200 miliónů pacientů a intravenózní podání bylo medicínsky ověřeno. Nyní však už lék nevyrábí.

Zničená hudební kariéra

Žena se chtěla se společností Wyeth soudit, protože jí amputace zničila hudební kariéru. “Cítím se ohrožena, protože náhle se pro mě stalo tolik každodenních činností obtížnými,“ řekla hudebnice u svého studia a dodala: "Místo abych se věnovala nádherné hudební kariéře, učím se, jak si zapnout knoflík na košili."

Doposud však lidé v podobné situaci neměli šanci žalovat farmaceutické firmy. Bushova administrativa jim to nechtěla umožnit.

Proces může být i precedentem a dává šanci lidem, kteří chtějí žalovat farmaceutické firmy kvůli nebezpečí z léků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám