Hlavní obsah

Baldwinovi podal zbraň asistent režiséra. Stížnostem kvůli bezpečnosti čelil už dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Asistentem režiséra filmu Rust, při jehož natáčení herec Alec Baldwin zřejmě omylem zastřelil kameramanku a postřelil režiséra, je Dave Halls. Muž, který už před dvěma lety čelil stížnostem kvůli nedodržování bezpečnosti a nevhodnému chování. S odkazem na Hallsovy bývalé spolupracovníky o tom informovala CNN.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Natáčení filmu Rust, při němž herec Alec Baldwin omylem zastřelil kameramanku

Článek

Stížnosti zahrnovaly nedodržování bezpečnostních protokolů ohledně užívání zbraní a pyrotechniky, blokování únikových cest a východů a v některých případech také sexuálně obtěžující chování na pracovišti.

Podle soudních dokumentů a přísežných prohlášení byl právě Halls mužem, který měl ve čtvrtek při natáčení podat zbraň Baldwinovi s ujištěním, že v ní nejsou ostré náboje. Herec pak z rekvizity jedinou ranou fatálně poranil kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil i poblíž stojícího režiséra Joela Souzu.

Tragédie byla na spadnutí. Z Baldwinovy rekvizity omylem vystřelil i jeho dublér

Amerika

Halls podle bývalých spolupracovníků odmítl svolávat bezpečnostní schůzky a pravidelně neseznamoval členy štábu s přítomností střelné zbraně při natáčení. Měl tím porušit protokoly, podle kterých tuto činnost vykonávat musí.

Zbraně nevracel

„Štáb se o přítomnosti střelné zbraně dozvěděl jen díky rekvizitářům, kteří po Daveovi každý den požadovali, aby s tím všechny seznámil,“ uvedla zbrojířka a licencovaná pyrotechnička Maggie Gollová. Ta s Hallsem spolupracovala na hororovém antologickém seriálu Do temnoty (Into the Dark).

Problémy při natáčení? Dozvídám se to až z novin, říká k tragédii spoluproducent Jákl

Kultura

Hlavní rekvizitář podle ní každý den oznamoval, zda bude použita zbraň a jaké jsou její vlastnosti – zda bude použita plastová replika, nestřílející zbraň či tzv. studená (angl. cold) zbraň, která neobsahuje ostré náboje (právě ta byla použita Baldwinem - pozn. red.).

„Davea pak rekvizitář často napomínal za to, že zbraně nevracel či neučinil bezpečností opatření,“ dodala Gollová. Halls podle ní jednou trval na pokračování natáčení i přes fakt, že jeden licencovaný pyrotechnik vyžadoval bezprostřední zdravotnickou pomoc.

Václav Marhoul: Nechápu, jak se dostala ostrá munice na natáčení. Baldwina je mi líto

Kultura

„Řekla jsem mu, že si může točit, co chce, ale nesmí v takovém případě použít žádnou zbraň, dokud pyrotechnik nebude ošetřený a nebude se moci připojit ke štábu,“ popisovala Gollová.

Halls na žádost CNN o komentář neodpověděl.

Nevhodné chování

Další člen štábu, který si z obav před odvetnými útoky nepřál být jmenován, přidal další detaily. Halls si prý například stěžoval, když zbrojíři museli podrobně prohlédnout zbraň před scénou, kdy si herečka měla mířit zbraní na vlastní hlavu a stisknout spoušť.

Foto: Jim Weber, ČTK/AP

Zdrcený herec Alec Baldwin před budovou šerifa Santa Fe

Nejednalo se ale pouze o zbraně, Halls chtěl údajně pokračovat v natáčení také v podmínkách, které to neumožňovaly a byly potenciálně nebezpečné.

Ohledně nevhodného chování pak Gollová uvedla, že sama takovou stížnost nepodala. „Když jsem ale nastoupila první den do práce, tak mi kolegové říkali, ať si na Davea dám pozor, že se ke členům štábu chová až moc fyzicky. Nic extrémního, ale některým lidem byly jeho doteky na zádech, v pase či na ramenou nepříjemné,“ sdělila.

Halyna Hutchinsová
Narodila se v roce 1979 na Ukrajině a věnovala se žurnalistice, kterou v Kyjevě vystudovala. Poté ji zlákal film, spolupracovala s několika dokumentárními produkcemi v Evropě, než se přestěhovala do Los Angeles. V roce 2013 se přihlásila na Americký filmový institut a magisterský program dokončila o dva roky později.
Podílela se na více než 30 filmech, točila především oceňované nezávislé filmy. Pracovala na dramatu Blindfire, hororu The Mad Hatter nebo komedii To the New Girl.
Sama sebe označovala za neklidného snílka. Zemřela ve čtvrtek 21. října poté, co ji zasáhla kulka ze zbraně, která měla při natáčení filmu Rust sloužit jako rekvizita.

Reklama

Výběr článků

Načítám