Hlavní obsah

Babiše s manželkou přijme Trump s první dámou, jednat budou o energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Premiéra Andreje Babiše s manželkou Monikou přijme 7. března americký prezident Donald Trump a jeho žena Melania. Uvedl to ve čtvrtek ráno Bílý dům. Jednat budou i o energetické bezpečnosti.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Bílý dům, sídlo amerického prezidenta

Článek

„Prezident Donald Trump a první dáma Melania Trumpová přivítají premiéra České republiky Andreje Babiše a Moniku Babišovou na jejich první oficiální návštěvě v Bílém domě 7. března 2019,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

K programu schůzky Bílý dům uvedl: „Prezident a premiér budou hovořit, jak nejlépe dosáhnout pokroku ve vztazích mezi Spojenými státy a Českou republikou a o potřebě společně čelit společným globálním výzvám včetně kybernetické a energetické bezpečnosti a o vzájemných obchodních obavách.“ Již dříve se uvádělo, že schůzka bude i kvůli problémům kolem čínské společnosti Huawei.

Mohlo by se jednat i o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, o kterou měla zájem americká společnost Westinghouse. Nelze vyloučit ani zájem prodávat do ČR zkapalněný plyn. Spojené státy dávají opakovaně najevo nelibost nad závislostí EU na ruském plynu a jako alternativu chtějí nabízet svůj zkapalněný získaný frakováním.

Bílý dům také připomněl, že premiér přijíždí v roce, kdy uplyne 30 let od sametové revoluce, která vedla k pádu komunismu v Československu, a v roce dvacátého výročí vstupu ČR do NATO: „Prezident a první dáma se těší na připomínku těchto mimořádných výročí po boku premiéra Babiše a paní Babišové.

O pozvání českého premiéra do Bílého domu informoval Babiše v úterý americký velvyslanec v České republice Stephen King. Podle Babiše je pozvání vyvrcholením vztahů mezi Českou republikou a USA, ministerstvo zahraničí to označilo za úspěch české diplomacie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám