Hlavní obsah

Atentátníci z Bostonu se mstili i za války v Iráku a v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké invaze do Iráku a Afghánistánu byly jedním z motivačních faktorů bostonských atentátníků. Řekl to v úterý televizi CNN americký vládní zdroj. Podle něj to vyplývá z vyjádření přeživšího z dvojice útočníků Džochara Carnajeva. Jeho stav se už zlepšil, takže mohl komunikovat s vyšetřovateli.

Foto: Bob Leonard, ČTK/AP

Džochar Carnajev (vlevo za mužem v oranžové bundě) vyfotografovaný se svým bratrem Tamerlanem (v černé kšiltovce) mezi diváky při bostonském maratónu.

Článek

Atentátník zároveň prohlásil, že on ani jeho bratr Tamerlan, který zahynul při přestřelce s policií, nebyli v žádném kontaktu s teroristickými skupinami v zahraničí. Podle něj se Tamerlan radikalizoval prostřednictvím internetu.

Podle senátního výboru pro bezpečnost předběžné závěry ukazují, že motivem bratrů pro útok byl náboženský extremismus. Nebyli ale členy žádné islámské teroristické skupiny.

Padlo také podezření, že byli ve spojení s teroristickou skupinou Doku Umarova. "V tento okamžik nejsou žádné věrohodné informace o propojení bratří Carnajevových s extremisty z tzv. Kavkazského emirátu (jak se označuje Umarovova skupina)," citoval ruský web RBTH svůj zdroj.

Vyšetřovatelé se také pokoušejí zjistit, zda bratři při sestrojování bomb nevyužili informace z internetového časopisu Inspire teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově. Oba použili tlakové hrnce naplněné výbušninou a hřebíky. Podle jiných expertů ale mohli stejné informace najít i jinde na internetu.

Pod vlivem bratra

Zkoumání stop atentátníků z Bostonu na internetových sociálních serverech už ukázalo, že Tamerlan rád odkazoval například na videa z výcviku nebo činnosti islamistických bojovníků. Tamerlan také podle svědectví svých blízkých v posledních letech horlivě studoval korán, přestal konzumovat alkohol a snažil se chovat jako pravověrný muslim.

Jeho bratr Džochar byl v tomto ohledu o poznání vlažnější a rád si užíval večírků a marihuany mezi svými vrstevníky. Byl ale podle všeho pod silným vlivem svého staršího sourozence, označovaného za autoritáře a v poslední době i za nepřizpůsobivého člověka.

Devatenáctiletý Carnajev při honičce utrpěl četná zranění, nicméně je schopný v omezené míře komunikovat s vyšetřovateli z nemocničního lůžka. Jeho stav se zlepšil a už není vážný.

Reklama

Výběr článků

Načítám