Hlavní obsah

Atentátníci z Bostonu chtěli zaútočit na Den nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Bratři Carnajevové, kteří zaútočili na bostonském maratonu, chtěli původně spáchat sebevražedný atentát 4. července, kdy USA slaví Den nezávislosti. Bomby však vyrobili rychleji, než si mysleli, a tak útok uspíšili. Podle listu New York Times to řekl vyšetřovatelům Džochar Carnajev.

Foto: NBC, Reuters

Nálože explodovala ve chvíli, kdy lidé dobíhali do cíle

Článek

Při výslechu řekl, že původně plánovali podniknout sebevražedné atentáty při oslavách nezávislosti 4. července. Od původního plánu sebevražedných atentátů ustoupili a rozhodli se vyrobit dvě bomby z tlakových hrnců. To se jim podařilo rychleji, než čekali, a proto zaútočili již 15. dubna na bostonském maratónu.

Bomby sestrojili v bytě, kde žil Tamerlan Carnajev se svou ženou a dítětem, a nechtěli je tak dlouho schovávat. Pro útok na maratón se rozhodli den nebo dva před jeho konáním.

Není známo, zda měli vybrané místo, kde chtěli 4. července zaútočit, v Bostonu se však v ten den koná řada oslav, ohňostroj sleduje půl miliónu lidí.

Ve výpovědi Džochar Carnajev dále uvedl, že na internetu poslouchali kázání amerického radikálního duchovního jemenského původu Anwara al-Awlakiho, který byl zabit při útoku amerického bezpilotního letounu,

Úřady vydaly Tamerlanovo tělo příbuzným

Americké úřady už vydaly příbuzným tělo 26letého Tamerlana Carnajeva, který zahynul čtyři dny po atentátu při přestřelce s policií. Jeho mladší bratr Džochar byl tehdy vážně zraněn.

Foto: ČTK/AP

Tamerlan Carnajev

Podle úřadů v Massachusetts bylo tělo atentátníka vyžádáno ve čtvrtek, neprozradily však další podrobnosti. Zatím není zřejmé, kdo konkrétně o ostatky žádal a převzal, známo není ani datum a místo pohřbu.

Dříve se však vdova Katherine Russellová vyjádřila, že by se o Tamerlanovy ostatky měli postarat jeho příbuzní. Strýc Ruslan Carni, žijící v Marylandu, údajně žádal muslimskou komunitu v Bostonu o pomoc s uspořádáním pohřbu. Rodiče bratrů Carnajevových se již před lety vrátili z USA do Ruska.

Rodina naznačila, že se o pohřeb příbuzného postará navzdory tomu, co udělal.

Při dvou výbuších nedaleko cíle bostonského maratónu 15. dubna zahynuli tři lidé a  264 byli zraněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám