Hlavní obsah

AstraZeneca je 100% úspěšná v prevenci úmrtí a hospitalizace

Washington

Vakcína společnosti AstraZeneca je stoprocentně účinná v prevenci úmrtí na covid-19 i zabránění vážného průběhu nemoci. Vyplývá to z v pondělí zveřejněných výsledků americké studie provedené na 32 tisících dobrovolnících ve Spojených státech, v Chile a Peru.

Foto: ČTK/AP

Nabírání vakcíny AstraZeneca

Článek

Studie vedená experty z Kolumbijské univerzity navíc prokázala, že v 76 procentech případů dokáže očkování od AstryZeneky propuknutí covidu zcela zabránit.

Vakcína vykázala stejné výsledky u lidí všech věkových skupin i etnik. Účinnost u lidí nad 65 let je 80 procent a tato studie je první, která zahrnovala tuto věkovou skupinu, upozornila agentura AP.

Sraženiny nehrozí

U nikoho ze sledovaných dobrovolníků v USA, Chile nebo Peru nebyly po aplikaci dvou dávek vakcíny v průběhu čtyř týdnů zaznamenány potíže s krevními sraženinami, uvedla stanice BBC.

Právě riziko vzniku krevních sraženin bylo důvodem, proč některé členské země Evropské unie očkování britským preparátem pozastavily. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ale následně uvedla, že podle jejích zjištění je vakcína bezpečná a většina zemí očkování opět obnovila.

Otloukánek AstraZeneca má v Británii méně případů trombózy než Pfizer

Koronavirus

Vakcína od společnosti AstraZeneca už byla schválena a používá se v padesátce zemí po celém světě. V pondělí oznámené výsledky jsou prvním z kroků pro podání žádosti o schválení u amerického lékového regulátora FDA, píše agentura AP.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám