Hlavní obsah

Armstrongův malý krok pro člověka zůstane navždy zapsán v historii lidstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Smrt prvního muže na Měsíci se dotkla nejen kolegů Neila Armstronga, ale také politiků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy. Ve svých projevech všichni ocenili mimořádné kvality astronauta a také význam jeho letu, který byl skutečně velkým krokem pro lidstvo, jak sám řekl poté, co se dotkl povrchu Měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Neil Armstrong na Měsíci

Článek

Obama označil Armstronga, který zemřel v sobotu ve věku 82 let, za jednoho z největších amerických hrdinů historie. "Neil byl jeden z největších amerických hrdinů - nejen své doby, ale všech dob," uvedl americký prezident, který povede tryznu.

Podle něj byl známý astronaut mužem, který nás naučil, jak obrovská je síla jednoho kroku. Narážel na slavnou Armstrongovu větu: „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“.

BEZ KOMENTÁŘE: Armstrong vztyčil na Měsíci vlajku USA jako první

Armstrong a celá posádka Apolla 11 ukázali podle Obamy celému světu, že americký duch může jít i nad rámec toho, co se zdá nemožné, stačí jen dostatek elánu a chytrosti.

Za hrdinu označil Armstronga i republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney. "Sešel jsem se a mluvil jsem s Neilem Armstrongem před několika týdny - jeho nadšení pro vesmír, vědu a objevy a jeho oddanost Americe mě budou inspirovat po celý život," dodal.

Foto: ČTK

Neil Armstrong na snímku z roku 2011

Ocenění od kolegů

Ředitel Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Charles Bolden jasně vyjádřil, jak velký je význam Armstronga pro dějiny celého lidstva: „Dokud se budou psát knihy o historii, Neil Armstrong v nich bude. Jak vstupujeme do další fáze průzkumu vesmíru, stojíme na ramenou Neila Armstronga. Truchlíme nad odchodem kamaráda, kolegy kosmonauta a skutečného amerického hrdiny.“

"Byl nejlepší a bude mi strašně chybět," komentoval smrt svého kolegy Michael Collins, který byl stejně jako Armstrong a Edwin "Buzz" Aldrin členem posádky Apolla 11. Podobně se vyjádřil i Aldrin, který dodal: „je velmi smutné, že se nebudeme schopni sejít jako posádka při padesátém výročí mise. Byl to schopný velitel.“

Smutek rodiny

Největší ranou je Armstrongova smrt pro jeho rodinu: „Se zlomenými srdci sdílíme zprávu, že Neil Armstrong odešel v důsledku komplikací s kardiovaskulární operací. Oplakáváme ztrátu velmi dobrého člověka, ale současně oslavujeme jeho zaznamenání hodný život a doufáme, že to bude příklad pro mladé lidi na celém světě, aby tvrdě pracovali a učinili své sny skutečností, aby byli schopnosti najít a posunout své hranice a sloužili něčemu, co je překoná."

Armstrong se na začátku srpna podrobil zákroku, při němž mu byl voperován bypass. Podle tehdejších informací se mu po operaci dařilo dobře, následné komplikace ale nepřežil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám