Hlavní obsah

Američtí senátoři jsou přesvědčeni, že saúdský princ hrál roli při vraždě novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí senátoři jsou po informacích od ředitelky CIA Giny Haspelové ještě silněji přesvědčeni, že do vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího na konzulátu v Istanbulu byl zapleten saúdský korunní princ Muhammad bin Salmám. Haspelová senátory o zjištění zpravodajské služby informovala v audio nahrávce.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Článek

Republikánský senátor Lindsay Graham řekl, že je „velmi přesvědčen“, ze korunní princ je spoluviníkem. Popsal Muhammada bin Salmána jako „bláznivého a nebezpečného“, jako „bourací kouli“ používanou k demolicím budov.

„Není tam kouřící zbraň, je tam kouřící pila,“ dodal Graham s narážkou na to, že Chášukdžího tělo bylo nejspíš rozčtvrceno.

Dodal, že dokud bude Muhammad bin Salmán u moci, nebude podporovat zapojení Saúdské Arábie do války v Jemenu ani prodej zbraní Rijádu.

Podobně se na to dívá i demokratický senátor Bob Menendez. Podle něj musejí Spojené státy „poslat jasný a nezpochybnitelní vzkaz, že takové akce nejsou ve světě akceptovatelné“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Další republikánský senátor Bob Corker dodal, že nemá pochybnost, že korunní princ nařídil vraždu: „Kdyby byl před velkou porotou, byl by odsouzen na půl hodiny.“ „Vinen,“ zněl by podle něj verdikt.

Chášukdží byl zabit na 2. října v Istanbulu. Na konci října Saúdská Arábie přiznala, že byl zavražděn a šlo o plánovanou vraždu, ale uvedla, že šlo o neschválenou svévolnou akci agentů. Podle expertů ale nic takového nebylo možné a korunní princ vraždu nařídil, nebo schválil. CIA uvedla, že vraždu „pravděpodobně nařídil”.

Už dříve se objevily informace, že CIA má dost důkazů o zapojení prince, ale ty byly neoficiální. Podle amerického prezidenta není závěr jednoznačný.

Reklama

Výběr článků

Načítám