Hlavní obsah

Američtí republikáni zůstávají rozděleni, ke sjednocení vyzývá i Bush

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Drtivé vítězství konzervativce Ricka Santoruma v sobotních primárkách v americké Louisianě ukazuje, že republikáni zůstávají rozděleni. Největší favorit Mitt Romney, který má největší šanci být vybrán do podzimních prezidentských voleb, na jihu opět selhal. Propast je tak široká, že bývalý americký prezident George Bush už vyzval stranu, aby se sjednotila.

Foto: ČTK/AP

Rick Santorum se v Lafayette raduje z vítězství

Článek

Romney má bezpečný náskok, pro srpnový kongres získal hlasy 568 delegátů, což mu sice zatím nestačí, potřebuje jich 1144, ale Santorum jich má i po výhře v Louisianě jen 273. V sobotních primárkách ho ale podpořilo 49 procent hlasujících, zatímco Romneyho jen 27. Romney není schopen oslovit voliče na konzervativním jihu, kde boduje především Santorum, ale uspěl tam i dalších konzervativec Newt Gingrich.

Romney sice vyhrál 21 z dosavadních 34 primárek a Santorum jen 11, jenže Santorumovi se daří v baštách republikánů na jihu a středozápadě.

„Pořád jsem tady. Pořád bojujeme. Pořád věříme v to, co ukazuje toto (sobotní) klání,“ řekl Santorum po výhře v neděli svým příznivcům ve Wisconsinu, kde se budou konat primárky v dubnu.

Neúspěch Romneyho na jihu vyvolává vrásky na čelech špiček strany. Bojí se, že v podzimních volbách tam voliči Romneyho nepotvrdí. Ultrakonzervativní tvrdé jádro hnutí Tea Party sice přestalo být zatvrzelé a ustoupilo ze své tvrdě protiromneyovské pozice, otázkou ale je, zda to změní názor voličů.

Do hry proto vstoupil i někdejší prezident George Bush, který zavlekl USA do vleklých válek v Iráku a v Afghánistánu. Vyzval republikány, aby se sjednotili kolem Romneyho. Toho už podpořil bratr bývalého prezidenta, bývalý floridský guvernér Jeb. Čelní republikáni věří, že podpora významných republikánských politiků minulosti otupí ostří odporu proti Romenymu a Santorumova spanilá jízda dále nerozštěpí stranu, kterou už rozdělil nástup Tea Party.

Reklama

Výběr článků

Načítám