Hlavní obsah

Američtí demokraté a republikáni se dohodli na financování vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí demokraté po třech dnech vyjednávání s republikány podpoří návrh na další financování vlády. V Kongresu to v pondělí oznámil šéf demokratických senátorů Chuck Schumer. Vládní úřady byly bez peněz od půlnoci z pátku na sobotu, demokraté svůj souhlas podmiňovali ochranou přistěhovalců.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

O dohodě informoval demokratický senátor Chuck Schumer

Článek

„Za několik hodin bude mít vláda peníze,” řekl Schumer z tribuny Senátu.

Dodal, že finanční toky budou otevřeny do 8. února. Demokraté očekávají, že do té doby se podaří dojednat s republikány dohodu chránící před deportací přistěhovalce bez práva trvalého pobytu, kteří se v USA ocitli jako děti.

Vzhledem k tomu, že Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh na další financování vlády do 16. února, bude muset o senátním návrhu znovu hlasovat, neboť je v něm uvedeno jiné datum. Konečné slovo pak bude mít prezident.

Vůdce republikánských senátorů Mitch McConnell vyjádřil naději, že se podaří dojednat dohodu nejen o programu DACA, který mladé přistěhovalce chrání, ale také o hraniční zdi, vojenském rozpočtu, výdajích na likvidaci živelních pohrom a dalších rozpočtových otázkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám