Hlavní obsah

Americký voják přiznal, že močil na zabitého Iráčana

PENDLETON

Příslušník amerického námořnictva ve středu před vojenským soudem v kalifornském Pendletonu přiznal, že močil na mrtvé tělo jednoho z 24 iráckých civilistů, které jeho jednotka zabila v Hadíse v listopadu 2005 v odvětě za bombový atentát, při němž zemřel jeho kolega. Seržant Sanick Dela Cruz rovněž řekl, že velitel jeho oddílu pět Iráčanů zastřelil, když se s rukama nahoře Američanům vzdávali.

Článek

"Vím, že to bylo špatné, udělal jsem to ale v rozčilení ze smrti (Miguela Terrazase). Vymočil jsem se na hlavu jednoho z Iráčanů," přiznal Dela Cruz. Byl jedním ze čtyř mužů obviněných v souvislosti s případem ze zanedbání povinnosti při vyšetřování incidentu a z vraždy druhého stupně, než se velení námořnictva v dubnu rozhodlo, že upustí od všech obvinění vůči jeho osobě výměnou za jeho svědectví. [celá zpráva]

Dela Cruz tak rovněž dosvědil, jak jeho nadřízený Frank Wuterich zastřelil pět Iráčanů v momentě, když se americkým vojákům vzdávali. "Jen tam tak stáli, rozhlíželi se kolem s rukama nad hlavou. Pak jsem viděl, jak ten uprostřed padl. Podíval jsem se nalevo a viděl seržanta Wutericha střílet," řekl Dela Cruz a přiznal, že on sám pak vyslal spršku střel do padlých těl. "Věděl jsem, že byli mrtví, chtěl jsem si být jen jist," dodal.

Seržant Wuterich pak střelil každého z mužů do horní části těla a hlavy. "Šel ke každému zvlášť a střelil do nich. "Pověděl mi, že kdyby se někdo ptal, mám říct, že muži chtěli utéct a iráčtí vojáci je zastřelili," dosvědčil Dela Cruz.

Jestliže shledá soud všechny tři obviněné vojáky vinnými, hrozí jim až doživotní vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám