Hlavní obsah

Americký soud zastavil žalobu proti Bannonovi, Trump svému poradci dal milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorský soud v úterý formálně zastavil žalobu vedenou proti Steveovi Bannonovi, někdejšímu strategickému poradci exprezidenta Donalda Trumpa. Bannon byl stíhán kvůli podezření, že s dalšími třemi osobami podvedl dárce v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Trump mu těsně před odchodem z funkce udělil prezidentskou milost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Steve Bannon

Článek

Soudkyně Analisa Torresová vyhověla Bannonově žádosti a s odvoláním na několik předchozích podobných případů uvedla, že vzhledem k udělení prezidentské milosti je správným postupem zamítnutí žaloby. Bannonovi společníci však stíhání čelí dál.

Rozhodnutí přivítal Bannonův právník. Manhattanská prokuratura, která obvinění vznesla, dosud neuvedla, zda se proti kroku soudkyně hodlá odvolat.

Prokuratura se soudkyni snažila přesvědčit, že zrušení žaloby by mělo širší právní efekt než samotná prezidentská milost. Exporadce by podle ní byl například zbaven některých následků, které by na něj dopadly, i kdyby v kauze nebyl shledán vinným.

Prokuratora obvinila bývalého Trumpova poradce Bannona z podvodu

Amerika

Přijetí milosti jako přiznáním viny

Manhattanská soudkyně nicméně ve svém rozhodnutí uvedla, že udělení a přijetí milosti samo o sobě neznačí, že by byl obžalovaný nevinný. Americký právní systém naopak podle ní již od svého počátku předpokládá, že vydání prezidentské milosti je určitým způsobem zároveň přisouzením viny. Přijetí milosti je pak přiznáním viny, uvedla Torresová.

Bannon je bývalým šéfredaktorem konzervativního serveru Breitbart News, v létě roku 2016 se stal šéfem Trumpova volebního štábu. Od nástupu Trumpa do prezidentské funkce v lednu 2017 byl jeho poradcem a „hlavním stratégem” Bílého domu. V této roli vydržel do srpna 2017, kdy se oba muži začali názorově rozcházet. Bannon se následně o Trumpovi začal vyjadřovat značně kriticky.

Trump omilostnil svého bývalého stratéga Bannona

Amerika

To, že mu Trump udělil milost, považovala řada pozorovatelů za poněkud pozoruhodné, nejen kvůli tomu, že v době udělení milosti Bannonův proces ještě ani nezačal. Exporadce byl jedním z hlavních propagátorů Trumpova tvrdého postupu vůči imigrantům a v posledních týdnech republikánova prezidentství podporoval Trumpovy lži o volebních podvodech.

Reklama

Výběr článků

Načítám