Hlavní obsah

Americký senátor navrhl deklarací ocenit Havla

– Washington • Aktualizováno

Americký senátor Marco Rubio ve čtvrtek navrhl senátní deklaraci, která by vyzdvihla zásluhy bývalého českého prezidenta Václava Havla, jenž zemřel 18. prosince. Zatím není jasné, kdy americký Senát bude o rezoluci hlasovat, protože tento týden ukončil prosincovou schůzi a senátoři odjeli na vánoční dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Americký senátor Marco Rubio

Článek

Návrh rezoluce, který Rubio zveřejnil na svých internetových stránkách, oceňuje Havla jako dramatika, disidenta i politika. Uvádí, že "pod vedením Václava Havla se Česká republika stala důležitým a cenným členem mezinárodního společenství". Zdůrazňuje také Havlovo zasazení o dodržování lidských práv na Kubě, v Bělorusku či v Barmě.

Rubio chce, aby Senát vyjádřil lítost nad Havlovým úmrtím. Zároveň by horní komora Kongresu podle senátora měla ocenit Havlovy umělecké úspěchy a jeho celoživotní prosazování míru, svobody a demokratických hodnot.

Čtyřicetiletý Rubio je senátorem za Republikánskou stranu. Americká média letos spekulovala, že by mohl příští rok kandidovat na amerického viceprezidenta, pokud by republikánskou nominaci do voleb získal Mitt Romney.

Stovky lidí se stále chodí loučit se zesnulým prezidentem Václavem HavlemVideo: Novinky

Výběr článků

Načítám