Hlavní obsah

Americký Senát schválil první Hispánku do nejvyššího soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Soudkyně Sonia Sotomayorová se stala první zástupkyní hispánské menšiny, kterou ve čtvrtek americký Senát potvrdil za členku nejvyššího soudu Spojených států. Senát pro ní hlasoval poměrem 68:31 a potvrdil tak do doživotní funkce ženu, kterou si vybral prezident Barack Obama.

Článek

Sotomayorová, které je 55 let, byla až dosud soudkyní federálního odvolacího soudu v New Yorku. Do této funkce ji v roce 1998 jmenoval bývalý demokratický prezident Bill Clinton. Mezi federální soudce ji v roce 1991 vybral republikánský prezident George Bush starší.

Soudci nejvyššího soudu USA jsou jmenováni doživotně, mohou se ovšem rozhodnout své místo opustit sami. Nyní se jedno z devíti křesel uvolní poté, co odejde na odpočinek dlouholetý člen nejvyššího soudu David Souter. Tento záměr hodlá naplnit ještě letos v létě.

Sotomayorová je považovaná za umírněnou liberálku. Po jejím příchodu se dosud převládající konzervativní orientace nejvyššího soudu patrně příliš nezmění, protože rovněž Souter se řadí mezi liberály. Konzervativní orientace převládá v sestavě od doby, co tribunál dvakrát doplnil Obamův předchůdce, republikán George Bush mladší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám