Hlavní obsah

Americký hasič zachránil dva kolegy, sám v hořícím domě zahynul

Boston

Při zásahu v hořícím domě dokázal v noci na středu 39letý poručík amerických hasičů Jason Menard zachránit dva své kolegy, sám se ale z hořící budovy nedokázal dostat, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasič Jason Menard zahynul při zásahu, dva kolegy stihl zachránit Video: WCVB, AP

 
Článek

Telefonát o požáru budovy na Stockholmské ulici ve Worcesteru ve státě Massachusetts přijali hasiči 58 minut po úterní půlnoci. „Další zprávy informovaly o dítěti uvězněném ve třetím podlaží,“ uvedl velitel hasičů ve Worcesteru Michael Lavoie.

První jednotka na místě byla ta vedená Menardem. Když se dostala do druhého podlaží, musela se utkat se silným požárem. Lavoie popsal, že Menard spolu s posádkou vyvinuli heroickou snahu, aby našli obyvatele domu. Když pak vystoupili do dalšího patra, uvěznily je plameny.

„Menard hrdinně a nezištně zachránil svou posádku, pomohl hasiči ve zkušební době na schody a pak se vrátil zachránit dalšího uvězněného hasiče, jemuž asistoval, když se dostával z okna,“ vylíčil velitel.

Hasič při požáru propadl střechou, na místě zemřel

Krimi

Situace byla kritická, oheň totiž mezitím třetí podlaží zcela pohltil. „Menard nebyl schopen uniknout. Hasiči na místě podnikli odvážné a statečné pokusy zachránit Menarda v podmínkách mohutného požáru,“ pokračoval Lavoie s tím, že zásah komplikovalo i extrémní počasí se silným větrem a nízkými teplotami.

I když se nakonec podařilo Menarda dostat ven z ohnivého pekla, v nemocnici, kde skončil spolu se třemi dalšími hasiči, byl prohlášen za mrtvého, když podlehl vážným zraněním. Další hasič byl ve vážném stavu, dva zbylí byli po ošetření propuštěni. V nemocnici skončil s vážnými zraněními také jeden obyvatel domu.

Menard po sobě zanechal ženu a tři děti. Zemřel na poslední směně před dovolenou, během níž měli všichni jet do Disneylandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám