Hlavní obsah

Americké ministerstvo zahraničí přerušilo prověrku e-mailů Clintonové

Americké ministerstvo zahraničí pozastavilo interní prošetřování toho, zda za nevhodné zacházení s e-maily považovanými za přísně tajné mohla někdejší šéfka diplomacie Hillary Clintonová, nebo její poradci. Mluvčí ministerstva to podle agentury AP vysvětlila tím, že záležitostí se nyní zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI), a ministerstvo by tak nemělo zasahovat do případu.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

"Samozřejmě nechceme, aby naše interní šetření komplikovalo či bránilo pokroku v policejním vyšetřování," prohlásila mluvčí ministerstva zahraničí Elizabeth Trudeauová. Jakmile FBI dokončí svou práci, ministerstvo se podle Trudeauové rozhodne, jak dále postupovat.

Ministerstvo začalo v lednu prověřovat nakládání s 22 e-maily, které Clintonová přijala či odeslala ze svého soukromého poštovního serveru jako přísně tajné. Úřad také tyto e-maily nezveřejnil, ačkoli postupně elektronickou poštu bývalé ministryně a nynější demokratické favoritky o nominaci na prezidentku USA zveřejňuje.

Zastavit interní prověrku se ministerstvo rozhodlo poté, co se dotázalo u FBI na doporučený postup. FBI uvedl, že by úřad měl postupovat podle svých standardů. Ty přikazují přerušit prověrky, pokud se k záležitosti vede oficiální vyšetřování.

Bývalá první dáma šéfovala americké diplomacii v letech 2009 až 2013 a po celou dobu používala soukromou adresu elektronické pošty. Zákon tehdy používání soukromých adres k vyřizování oficiální komunikace nezakazoval, Clintonová však čelí kritice za možné zneužití svých pravomocí a ohrožení národní bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám