Hlavní obsah

Americké letectvo předvedlo zastrašující start desítek plně vyzbrojených strojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké letectvo v pondělí, tedy jen krátce po pátečním atentátu na íránského generála Kásíma Sulejmáního, předvedlo svou sílu. Na základně v Utahu provedlo hromadný start 52 plně vyzbrojených bojových letadel F-35A Lightning II. Agentura Reuters v úterý zveřejnila záběry z přeletu strojů, samotný hromadný start, tzv. sloní pochod (elephant walk), je zachycen na fotografiích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké letectvo testovalo připravenost svých bojových letounů F-35A Video: Reuters

 
Článek

Dvaapadesát strojů se hromadného startu neúčastnilo náhodou, upozornil britský deník The Daily Mail. Stejný počet amerických diplomatů totiž zadržovali Íránci na ambasádě USA v Teheránu v roce 1979 během islámské revoluce.

Foto: Us Air Force, Reuters

Americké F-35 před startem na základně v Utahu.

Schwarzenberg: Zabít generála bez vyhlášení války je od Trumpa zločin

Domácí

A stejný počet cílů teď americký prezident Donald Trump vyhrožuje zničit v případě, že se Íránci pokusí zabití Sulejmáního pomstít. Sulejmání byl íránskou armádní špičkou a Teherán považuje jeho likvidaci za faktické vyhlášení války. Washington hovoří o aktu sebeobrany.

Foto: Us Air Force, Reuters

Americké F-35 před startem na základně v Utahu.

„Neviditelné stíhačky” F-35 slouží u amerického vojenského letectva, námořnictva a námořní pěchoty, jakož i u spojenců v Británii, Itálii a Izraeli. Stroj, který se vyrábí od roku 2006, bojově poprvé použil letos na jaře Izrael.

Foto: Us Air Force, Reuters

Americké F-35

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám