Hlavní obsah

Americká vláda zrušila příspěvky do OSN pro palestinské uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda v pátek zrušila veškeré financování programu pomoci OSN palestinským uprchlíkům. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí. Podle jeho mluvčí Heather Nauertové je obchodní model a daňové praktiky úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) „nenapravitelně chybný”. Mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse v reakci označil americké rozhodnutí za „hanebný útok proti palestinskému lidu, který je v rozporu s rezolucemi OSN”.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo

Článek

Washington přehodnocuje svou politiku zahraniční pomoci a připravuje vlastní izraelsko-palestinský mírový plán, napsal list The Washington Post (WP). Německo v pátek naopak oznámilo, že svou pomoc agentuře OSN pro palestinské uprchlíky zvýší.

Spojené státy už snížily svůj letošní příspěvek z původně přislíbených 350 miliónů dolarů (7,7 miliardy Kč) na 60 miliónů.

Experti na regionální zahraniční politiku i bezpečnost upozorňují, že snížení rozpočtu UNRWA vyústí ve zhoršení už tak katastrofální humanitární situace, zejména v Pásmu Gazy, a v prudký nárůst násilí.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas se domnívá, že finanční krize UNRWA přispívá k nejistotě. "Ztráta této organizace byl mohla vyvolat nekontrolovatelnou řetězovou reakci," sdělil v pátek.

Německo může pomoc zvýšit

Německo letos agentuře poskytlo 81 miliónů eur (2,1 miliardy Kč) a je připraveno pomoc dále zvýšit, stojí v Maasově dopise určeném kolegům z Evropské unie, který měla možnost vidět agentura Reuters. Ministr si je vědom, že dodatečné německé peníze nevyřeší deficit 217 miliónů dolarů, s nímž se agentura potýká. Maas vyzval státy EU a další země, aby s financováním pomohly.

Jordánsko ve čtvrtek ohlásilo, že povede kampaň na získání fondů pro UNRWA a osloví i Ligu arabských států.

Kromě příspěvků úřadu UNRWA Spojené státy poskytují přímou a bilaterální pomoc Západnímu břehu Jordánu a Pásmu Gazy. Minulý týden ale ministerstvo zahraničí oznámilo, že více než 200 miliónů dolarů (4,4 miliardy Kč) z již schválených prostředků na tento rok bude "přesměrováno" jinam. Snížení finančních prostředků spolu se změnami v politice, včetně uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, jsou součástí zásadního posunu politiky USA na Blízkém východě.

UNRWA, nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě, poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti milionům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám