Hlavní obsah

Americká tajná služba kašle na soudy a sleduje si, koho chce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) překračovala každoročně pravomoci a opakovaně porušovala zákon o ochraně soukromí. Napsal to list The Washington Post s odvoláním na tajné dokumenty o interním auditu NSA, které listu poskytl bývalý analytik amerických bezpečnostních služeb Edward Snowden. Mělo jít o tisíce případů porušení zákona.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Většina porušení zákona se podle listu týká špehování Američanů a občanů cizích států na území USA, které americké zákony bez příkazu soudu zakazují. NSA zamlčovala některé informace o svém postupu ve zprávách ministerstvu spravedlnosti, v jiných případech neinformovala o svých metodách speciální soud, který má její činnost kontrolovat.

Dokumenty poskytnuté už dříve Snowdenem například uvádějí, které informace už nejsou rutinně předávány Kongresu a jeho výboru pro činnost tajných služeb. Ve zprávách pro ministerstvo spravedlnosti a Kancelář ředitele Národní zpravodajské služby jsou podrobnosti nahrazeny obecnými formulacemi.

NSA se dokonce rozhodla, že není potřeba podávat zprávy o sledování Američanů, které nebylo záměrné, jako například když chyba v programu agentury vedla k tomu, že předvolba pro Washington 202 byla zaměněna s mezinárodní předvolbou pro Egypt, tedy 20. Sledováno proto bylo v roce 2008 mnoho hovorů z Washingtonu.

Žádné informace o stížnostech

Dozorčí soudní orgán také několik měsíců neinformovala, že zavedla novou metodu shromažďování dat, což tento soud vyhodnotil jako neústavní. Interní audit pak uvedl, že problémem je, že současné sledovací programy mobilní komunikace nedokážou zjistit, zda mobil je, nebo není na území USA.

Interní audit samotné NSA z května 2012 vyčíslil, že za poslední rok se dopustila 2776 případů nezákonného shromažďování a skladování informací, píše The Washington Post. Většina těchto přehmatů byla neúmyslná a pramenila ze sledování komunikace nesprávných osob, například vinou záměny jména nebo nedržení sledovacích postupů. Nejvážnější se týkal neschváleného použití dat více než 3000 Američanů a držitelů zelené karty.

Počet poručení ve sledovaném roce také kvartál od kvartálu. V druhém čtvrtletí 2011 jich bylo 543 a v prvním kvartálu 2012 už 865.

Obamova vláda také veřejnosti neposkytla žádné informace o počtu stížností na NSA.

NSA v reakci na zveřejněné informace americkému deníku sdělila, že se snaží podobné přehmaty odhalit v co nejkratší době. „V NSA pracují lidé v nelehkých podmínkách, takže občas dochází k chybám,” řekl listu nejmenovaný činitel agentury.

NSA se také hájí, že jde jen o malé procento přehmatů vzhledem k rozsahu činnosti tajné služby. Odmítla však specifikovat, kolik lidí bylo sledováno kvůli záměně předvolby pro Egypt s washingtonskou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám