Hlavní obsah

Americká sněmovna schválila odstranění konfederačních soch z Kapitolu

– Washington

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu odhlasovala odstranění soch představitelů a vojáků Konfederace, která v americké občanské válce (1861-1865) bojovala mimo jiné za zachování otroctví, ze svého sídla Kapitolu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Odstraněna by měla být socha Rogera Taneyho, pod jehož předsednictvím americký nejvyšší soud v roce 1857 přijal většinové stanovisko, které odepřelo právní způsobilost černochům, potomkům otroků.

Později by měly být svrženy i sochy dalších reprezentantů Konfederace, včetně sochy velitele konfederačních vojsk generála Roberta E. Leeho a prezidenta Konfederace Jeffersona Davise. Okamžitě by měly zmizet i tři sochy, jež vzdávají hold osobnostem obviňovaným z rasismu, jako je bývalý americký viceprezident John Calhoun.

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů návrh zákona schválila v poměru 305 hlasů ku 113.

Návrh ovšem musí schválit ještě Senát, který je ovládán republikány, a podepsat ho musí prezident Donald Trump, jenž je proti. Trump obviňuje demokraty, že chtějí vymazat historii národa

Boj proti rasismu ano, mazání historie ne. Významné osobnosti světa se ozývají

Svět

O pomnících představitelů Konfederace se v USA diskutuje pravidelně. Zatímco někteří lidé je vnímají jako historické monumenty a součást jižanské kultury, jiní je považují za symboly rasismu a útlaku černochů.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Debata se znovu rozhořela po smrti černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou. Policista mu devět minut klečel na krku, ačkoliv si Floyd opakovaně stěžoval, že nemůže dýchat. Při protestech za práva černochů a proti policejní u násilí bylo strženo několik soch konfederačních vůdců. Sochy rasistů se strhávaly i ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám