Hlavní obsah

Americká sněmovna proti přijímání syrských uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila návrh zákona, který má pozastavit přijímání syrských a iráckých uprchlíků.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Norma schválená v reakci na páteční útoky v Paříži požaduje přísnější prověrky uchazečů o azyl.

Hlasovat o návrhu bude ještě Senát, kde je jeho osud nejistý.

Prezident Barack Obama pohrozil, že zákon vetuje, pokud projde v obou komorách Kongresu USA.

Proti přijímání byli i demokraté

Vhodnost Obamova záměru přijmout příští rok 10 tisíc syrských běženců začali přední republikánští politici, někteří prezidentští kandidáti i guvernéři zpochybňovat krátce po útocích, při nichž minulý pátek ve francouzské metropoli zemřelo 129 lidí.

Výsledkem je návrh, podle něhož bude každý uprchlík ze Sýrie či Iráku prověřen ještě před svým příchodem do USA a za jeho bezproblémovost bude odpovídat vedení kriminální ústředny FBI, tajných služeb i ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Na 2 500 Syřanů už USA přijaly

Text získal kromě většinových republikánů podporu i u několika desítek Obamových demokratů a byl přijat výraznou většinou 289 ku 137 hlasům.

Šéf demokratické menšiny v Senátu Harry Reid nicméně před hlasováním prohlásil, že ve druhé parlamentní sněmovně republikáni potřebný počet hlasů ke schválení nezískají.

Washington od začátku syrské války přijal okolo 2 500 běženců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám