Hlavní obsah

Americká armáda bude nejmenší od meziválečných let, Pentagon propouští

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americkou armádu mají v příštích letech opustit desítky tisíc příslušníků jejích pozemních sil. Navrhl to v pondělí ministr obrany Chuck Hagel v souvislosti se škrty v rozpočtu. Pozemní síly USA by tak měly mít nejnižší početní stavy od období mezi dvěma světovými válkami.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ministr obrany USA Chuck Hagel

Článek

„Musíme se postavit skutečnosti dneška. Musíme být pragmatičtí, těžké volbě se nevyhneme,“ potvrdil agentuře AP tiskový zástupce Pentagonu kontradmirál John Kirby ještě před oficiálním zveřejněním návrhu, o kterém předem informoval list The New York Times.

Počet příslušníků pozemních sil by tak měl v příštích letech poklesnout až na 440 000. Přitom po 11. září 2001 zaměstnávaly pozemní síly 570 000 vojáků. Stavy výrazně poklesnou hned po Novém roce, jakmile Američané ukončí bojové operace v Afghánistánu.

„Vždycky musíte mít své instituce připravené, ale nemůžete mít ministerstvo obrany pro velkou pozemní válku, když žádná velká pozemní válka není,“ řekl NYT nejmenovaný zástupce Pentagonu. Právě válka v Afghánistánu a Iráku se v minulé dekádě citelně podepsala na vysokých výdajích na armádu.

Méně vojáků měly USA jen v letech před druhou světovou válkou, v roce 1939 to podle serveru Wikipedia bylo 334 000 příslušníků.

Škrty postihnou i další složky

Podle NYT mají škrty významně postihnout i bojové letectvo. Deník The Wall Street Journal doplnil, že Hagel doporučí také snížit příspěvky na bydlení pro armádní zaměstnance a omezit růst platů.

Rozpočet armády USA nicméně i v příštím roce zůstane suverénně největším na světě. Američané na obranu vydají zhruba pětkrát tolik, co druzí Číňané.

Reklama

Výběr článků

Načítám