Hlavní obsah

Američanům chodí z Číny balíčky s neznámými semínky. Úřady před nimi varují

Novinky, CNN, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanům více než poloviny amerických států chodí v posledních dnech balíčky z Číny, které obsahují neznámá semínka. Jednotlivá ministerstva zemědělství zatím nemají tušení, zda jsou škodlivá. Obyvatele ale vyzývají, aby se je rozhodně nepokoušeli zasít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Invazivní druhy způsobují zmatek v životním prostředí. Vytlačují nebo ničí původní rostliny, hmyz a mohou vážně poškozovat plodiny. Nepěstujte je,“ vzkázalo občanům ministerstvo zemědělství ve Virginii.

Ta je jedním z 31 amerických států, ve kterých se podezřelé balíčky objevily. Vyšetřovatelé zatím netuší, kdo balíčky posílá a zda je jejich obsah škodlivý.

V mnoha případech je na balíčcích uvedeno, že se jedná o šperky. „Na balíčku, který jsem obdržela, bylo napsáno, že se jedná o zlaté náušnice,“ řekla pro televizi Fox Lori Culleyová z Utahu. V tomto státě přišla zásilka zhruba čtyřiceti obyvatelům.

Kartáčovací podvod

Policejní oddělení v Ohiu uvedlo, že se velmi pravděpodobně jedná o tzv. brushing (kartáčování), tedy klamavou techniku sloužící k posílení hodnocení firmy. Prodávající při ní vytvoří falešný účet kupujícího, zakoupí si jeden ze svých vlastních produktů a uloží číslo objednávky. Pak odešle produkt na náhodnou adresu a následně – s pomocí čísla objednávky – zveřejní coby falešný kupující kladné hodnocení svého vlastního produktu.

„Podniky si vyhledají vaši adresu a zjistí, co se nachází ve vašem okolí. Podle toho rozesílají levné produkty,“ vysvětluje šéfka neziskové organizace Better Business Bureau (Lepší obchodní úřad) Jane Ruppová. Dodala ale, že se zasíláním semínek se setkala poprvé.

Několik podezřelých balíčků došlo z Číny také do Velké Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám