Hlavní obsah

Američanka s půlkou mozku postavila lékařskou vědu na hlavu

– Washington
Novinky, rei

Američanka Michelle Macková se vzepřela lékařské vědě a navzdory tomu, že se narodila jen s pravou polovinou mozku, normálně mluví a vystudovala střední školu. O jejím případu informovala stanice CNN.

Článek

Lékaři zjistili, že se pravá strana mozku sama „přeinstalovala“. Tím se obnovily funkce, o něž mozek přišel zřejmě během nárazu před narozením. Mackové se dospívalo obtížně, protože o její indispozici nikdo nevěděl.

Její rodiče prý tušili, že něco není v pořádku, ale nevěděli, na koho se obrátit. „Michelle neměla mozkovou obrnu ani Downův syndrom, to jsem věděla. Nebylo se na koho obrátit,“ uvedla její matka Carol Macková. Teprve když bylo Michelle 27 let, diagnostikoval problém Jordan Grafman z národního zdravotnického institutu.

Zjištění, že chybí téměř celá levá polovina mozku, všechny šokovala. „Některé hluboké struktury byly zachovány, ale mozková kůra byla z 95 procent pryč. Chyběla centra pro pohyb, poznávání a chování,“ uvedl Grafman.

Jediným vysvětlením bylo, že se mozek Mackové přeprogramoval a zbývající polovina převzala některé jeho funkce. Zatímco však Michelle dokáže porozumět větám a najít správná slova pro odpověď, ztratila některé funkce pravé hemisféry spojené s vizualizací a prostorovým myšlením. Za posledních deset let se lékařům podařilo některé funkce zlepšit, Michelle má ale stále problém myslet abstraktně a špatně se orientuje v neznámém prostředí.

Mackové je 37 let, žije s rodiči a pracuje z domova pro církev, které zpracovává data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám