Hlavní obsah

Američané ze vstřícnosti k Rusku zastavili podporu syrských rebelů

– Washington

Americká CIA přerušila výcvik a vyzbrojování některých skupin povstalců bojujících proti jednotkám syrského prezident Bašára Asada. S odvoláním na dva nejmenované vládní zdroje z americké administrativy to ve čtvrtek napsala agentura Reuters. Jeden ze zdrojů dodal, že jde o vstřícný krok směrem k Rusům, kteří stojí za Asadem.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Americký voják, ilustrační foto

Článek

„Jde o signál směrem (k ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi, že (Trumpova) administrativa stojí o zlepšení vztahů,“ tvrdí podle Reuters citovaný zdroj.

S programem podpory rebelů začala americká tajná služba v roce 2013, tedy dva roky po začátku občanské války v Sýrii. Rusové, kteří spolu s Íránci stojí za prezidentem Asadem, považují jakoukoli podporu povstalců za vměšování do záležitostí svrchované země a poškozování svých zájmů.

Obamův plán ztroskotal

Cílem amerického programu, který spustila administrativa Baracka Obamy, bylo svržení syrského prezidenta. Nyní, kdy se zdá čím dál pravděpodobnější, že se Asad díky pomoci Rusů a Íránců udrží u moci, už tedy program pozbývá smyslu.

Oficiálně ale ukončení výcviku a vyzbrojování rebelů nikdo neoznámil. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová se po přímém dotazu k věci nechtěla vyjadřovat. Dva zmiňované zdroje nicméně podle agentury Reuters prozradily, že rozhodnutí ukončit program bylo učiněno ještě před setkání Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na nedávném summitu G20 v Hamburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám