Hlavní obsah

Američané špiclovali izraelského premiéra a jeho pobočníky

Americké tajné služby sledovaly izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a přední izraelské představitele kvůli obavě, že se pokusí torpédovat mezinárodní dohodu s Íránem týkající se jaderného programu. Tento týden o tom informoval list The Wall Street Journal (WSJ).

Článek

Odposlouchávány byly i telefonáty izraelských představitelů s některými americkými kongresmany a zástupci židovských organizací v USA, z nichž americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) zjistila, že se Netanjahu a jeho poradci šíří o podrobnostech z připravované dohody s Íránem, k nimž se dostala izraelská špionáž. Izrael ovšem v březnu popíral, že by jeho bezpečnostní aparát tajně sledoval vyjednávání Íránu s mocnostmi.

Bílý dům se ke kauze nevyjádřil. Mluvčí Rady národní bezpečnosti Ned Price uvedl: „Nebudeme komentovat žádné údajné specifické zpravodajské aktivity. Jak už jsme řekli dříve, obecně neprovádíme žádné sledovací zahraniční aktivity, dokud k tomu není specifický a uznaný národně bezpečnostní důvod. To se stejně týká běžných občanů i světových vůdců.“

WSJ upozornil, že špiclování se událo navzdory slibu americké vlády o omezení těchto aktivit. Zástupci výboru pro dohled nad tajnými službami Sněmovny reprezentantů už požádali NSA o více informací k popisovanému případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám