Hlavní obsah

Američan strávil ve vězení 27 let, očistil ho až test DNA

Novinky, CNN,
DALLAS

Dlouhých 27 let musel strávit ve vězení James Lee Woodard za vraždu, kterou nespáchal. Jeho nevinnu prokázal až test DNA a Woodard se v úterý dostal na svobodu. Odsouzen byl za vraždu své přítelkyně v roce 1981. Nyní je mu 55 let a ze všech nespravedlivě odsouzených a následně očištěných strávil ve vězení nejdelší dobu.

Článek

Po propuštění Woodard řekl, že se chtěl nejprve „nadechnout čerstvého vzduchu na svobodě.“ Dodal že nejvíce lituje toho, že se nemohl být se svou matkou, když umírala.

Pak vyjádřil díky newyorské organizaci Innocence Projekt, která se snaží zvrátit rozsudky v podobných případech. „Děkuji Bohu, že existuje Innocence Project,“ řekl Woodard před soudem, když jej propouštěli. „Bez ní bych tu dnech nestál, bez něj bych ztrácel čas ve vězení.“

„Žádná slova nemohou vyjádřit, jak tragický je váš případ,“ řekl soudce Mark Stoltz Woodardovi, když jej propouštěl.

K odsouzení stačila dvě sporná svědectví

Woodard byl odsouzen k doživotí v roce 1981 za vraždu své 21leté přítelkyně, která byla nalezena znásilněná a uškrcená. Rozhodující byly důkazy dvou svědků, uvedla Natalie Roetzelová z organizace Innocence Project. Jedna svědkyně později svědectví odvolala a druhá sama „nevěřila, že její svědectví bylo přesné“. Woodard přitom od začátku tvrdil, že je nevinný.

Woodardovi paradoxně nepomohla jeho snaha se dostat na svobodu. Napsal šest žádostí o dovolání a dvakrát žádal o test DNA. Soudy ho ale vzhledem k četnosti jeho žádostí označily jako člověka, který „zneužívá práva na dovolání,“ uvedla Roetzelová.

Innocence Project už mnohokrát prokázal svůj význam. Jen Dallasu bylo na jeho základě propuštěno už 18 obětí justičního omylu. Právě v Dallasu byl zjištěn nejvyšší počet nespravedlivě odsouzených. Texas je přitom státem, v němž je z celé unie popraveno nejvíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám