Hlavní obsah

Američan strávil 17 let ve vězení za vraždu, kterou nespáchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grand Junction

Po více než 17 letech byl v pondělí z coloradského vězení propuštěn 51letý Robert Dewey. Za mřížemi byl za znásilnění a vraždu. Test DNA však prokázal, že je nevinný. Je první osobou v Coloradu, která byla po odsouzení očištěna. V USA je už 290 lidí, kteří opustili věznici poté, co jejich nevinu prokázal test DNA.

Foto: Reuters

Robert Dewey

Článek

Dewey byl ve vězení od roku 1995, kdy byl zadržen kvůli znásilnění a vraždě 19leté Jackie Taylorové. Ta byla v roce 1994 zneužita a uškrcena psím vodítkem ve svém bytě.

Nyní je kvůli její vraždě stíhán Douglas Thames, který si už odpykává doživotní trest za jinou vraždu spáchanou v roce 1989, uvedla agentura AP.

Při procesu obhajoba zpochybňovala původ krvavých skvrn na Deweyově tričku, kde měla být i DNA Taylorové. Přestože technologie analýzy DNA tehdy nebyla na takové úrovni jako dnes, soud uznal v roce 1996 Deweyho vinným a odsoudil ho na doživotí.

Těší se na svou motorku

Dewey zvaný Rider odešel od soudu v coloradském Grand Junction v doprovodu Angely Brandenbergové, s níž si z vězení poslední rok dopisoval. Přijela za ním také jeho matka. Dewey řekl, že se hlavně těší, až bude zase moci nastartovat svou motorku. Jako první se však po vzoru amerických indiánů zhluboka nadechl. Uvedl, že právě filozofie původních obyvatel mu pomohlo přežít roky ve vězení.

Jak ale upozornil list The Christian Science Monitor, Dewey má po propuštění jen málo prostředků k živobytí. Colorado je jedním z asi poloviny amerických států, kterým chybí legislativa o poskytování náhrady nespravedlivě odsouzeným. Jako člověk zproštěný viny nebude mít ani přístup k reintegračním službám, které jsou jinak poskytovány většině omilostněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám