Hlavní obsah

Američan chtěl vyhodit banku do povětří, aby vyvolal revoluci. Inspiroval ho Klub rváčů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oklahoma City

Ve Spojených státech byl zatčen 23letý Jerry Drake Varnell, který chtěl v sobotu s pomocí nálože v autě vyhodit do povětří budovu banky v Oklahoma City. Zadržela ho FBI, která uvedla, že její agent mu poskytl nefunkční nálož. Muže, který chtěl vyvolat revoluci, k útoku inspiroval film Klub rváčů, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladý Američan chtěl vyhodit do povětří bankuVideo: AP

 
Článek

FBI uvedl, že v sobotu řídil Varnell dodávku, o které je úřad přesvědčen, že byla ukradena. Bylo v ní tisíc liber (454 kg) naštěstí nefunkční výbušniny. Jel s ní směrem k bance BancFirst v centru Oklahomy. Auto zaparkoval v uličce u banky a pak vytočil číslo mobilního telefonu spojeného s rozbuškou. Nálož ale nevybuchla, FBI muži dodala nefunkční materiál a zatkla ho.

„Mohu ujistit veřejnost, že jsme monitorovali každý Varnellův krok,” uvedla zvláštní agentka FBI Kathryn Petersonová, která zdůraznila, že nehrozilo žádné nebezpečí.

Foto: Reuters

Jerry Drake Varnell

Varnell řekl agentovi, který mu slíbil výbušninu, že by chtěl otřást vládou a vyvolat revoluci. Inspiroval ho útok na úřad v Oklahomě v roce 1995, při němž Timothy McVeigh zabil 168 lidí. Za trest byl popraven. Varnell také řekl, že ho inspiroval film Klub rváčů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám