Hlavní obsah

36 let seděli za vraždu, kterou nespáchali. Teď trojici Američanů propustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore

Pykali za čin, který nespáchali. Trojice Američanů z Baltimoru byla odsouzena na doživotí, protože měla v roce 1983 zastřelit 14letého školáka DeWitta Ducketta. Po přezkoumání případu byli v pondělí tři muži po 36 letech propuštěni na svobodu, uvedla stanice CBS Baltimore.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tři neprávem odsouzení Američané byli po 36 letech propuštěni z vězeníVideo: AP

 
Článek

Afroameričané Alfred Chestnut, Ransom Watkins (oba 52) a Andrew Stewart (53) byli v pondělí propuštěni z vězení. Zavřeni byli od svých 16, respektive 17 let. „O tomhle dnu jsem celou dobu snil,“ uvedl Chestnut.

„Když jsem se dozvěděl, že nás propustí, rozplakal jsem se. Na tohle jsme čekali celých 36 let. Náš příběh teď začíná, protože se musíme naučit znovu žít,“ uvedl Andrew Stewart.

Zemřel Američan ohrožený trestem smrti, kterého dopadli na útěku z thajské věznice

Svět

Trojice tehdy náctiletých Afroameričanů měla na Den díkůvzdání zastřelit svého 14letého spolužáka DeWitta Ducketta na základní škole v Harlem Parku v Baltimoru. Policie je za pochybných okolností nakonec usvědčila z vraždy.

Policie tlačila na svědky, aby změnili výpověď

Později se ale ukázalo, že vyšetřovatelé si trojici vytipovali a zatlačili na svědky, aby podle toho vypovídali. Podezřelý pro policii nebyl ani fakt, že ti stejní svědci nedokázali trojici střelců identifikovat ani ve chvíli, kdy se na ně dívali.

Podle současné prokuratury města Baltimore tehdy pochybil především vyšetřovatel Donald Kincaid. Chestnutovi údajně v jednom rozhovoru řekl: „Máš dva problémy: Jsi černej a já mám odznak.“

Prokurátorka Marilyn Mosbyová se na základě těchto faktů rozhodla případ znovu otevřít. Mohl za to také dopis od Chestnuta. Washington Post informoval, že zahrnoval „přesvědčivé důkazy o jeho nevině“.

Vy tři jste nikdy neměli být zavřeni. Tímto se vám i vaším rodinám omlouvám za chybu systému.
Prokurátorka Marilyn Mosbyová

„Vy tři jste nikdy neměli být zavřeni. Tímto se vám i vašim rodinám omlouvám za chybu systému,“ řekla prokurátorka pro CBS Baltimore. Uvedla, že si muži zaslouží mnohem víc než jen omluvu. Slíbila, že pro ně bude bojovat za finanční kompenzaci. Zatím není jasné, o jak velký obnos půjde.

Mosbyová také dodala, že po výpovědích svědků byl hlavním podezřelým ze spáchání činu tehdy 18letý student Michael Willis, který na policii v roce 1983 dokonce vypovídal. Muž byl ale v roce 2002 zastřelen.

Střelba na škole v roce 1983 byla prvním smrtelným útokem v Baltimoru. Dočkala se tak velké mediální pozornosti napříč celým státem Maryland, pod který město spadá.

Foto: Profimedia.cz

Alfred Chestnut, Andrew Stewart a Ransom Watkins (zleva doprava)

Reklama

Výběr článků

Načítám