Hlavní obsah

Bílý dům ignoroval výzvy velitelů v Iráku

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V září 2003, tedy skoro půl roku po invazi do Iráku, prezident George W. Bush ignoroval výzvy svých velitelů a poradců vyslat proti povstalcům víc vojsk. V nové knize Stav popírání, která vyjde v pondělí, to uvádí známý reportér listu The Washington Post Bob Woodward.

Článek

"Nechci, aby kdokoli ve vládě mluvil o vzpouře. Tam, myslím, ještě nejsme," měl říci Bush v listopadu téhož roku. Na jedné z porad prý dokonce prohlásil, že z Iráku neodejde, i kdyby manželka Laura a kocour Barney zůstali jedinými, kdo ho podporují.

Kvůli knize, o níž v pátek informoval list The New York Times, se Woodward setkal s asi dvěma sty experty a členy administrativy. V televizi CBS ve čtvrtek Woodward prohlásil, že prezident neříká veřejnosti o situaci v Iráku pravdu.

Podle reportéra, který se počátkem 70. let proslavil odhalením skandálu Watergate, dochází v Iráku k útoku na americké síly v průměru každých 15 minut, což je skoro stokrát za den. "Zatímco povstalci dobře vědí, co dělají, americká veřejnost neví nic," zdůraznil.

Kissinger opět radí

Jiný očitý svědek v knize cituje velitele USA pro Blízký východ Johna Abizaída z loňského podzimu, podle něhož "(ministr obrany) Rumsfeld už není věrohodný, aby na veřejnosti obhajoval americkou strategii vítězství v Iráku".

Nezájem Rumsfelda a vnitřní třenice ve vládě jsou podle Woodwarda typické. Bush musel dokonce nabádat Rumsfelda, aby zvedl telefon, když mu volá Condoleezza Riceová, která byla do roku 2005 poradkyní pro národní bezpečnost.

Situace došla tak daleko, že častým hostem Bílého domu a rádcem prezidenta je exministr zahraničí Henry Kissinger, jenž v 60. a 70. letech spoluurčoval postup USA za neúspěšné války ve Vietnamu, uvedl Woodward.

"Nynější situace je děsivá. Myslím si, že americká vláda se po vojenské akci dopustila mnoha chyb. Především proto, že se neřídila názory tehdejšího ministra zahraničí USA Colina Powella," řekl v pátek BBC bývalý britský ministr zahraničí Jack Straw.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám