Hlavní obsah

Američané se přou, zda útok na Irák neohrozil jejich bezpečnost

– WASHINGTON

Poté, co v úterý večer Bílý dům zveřejnil části tajné zprávy o teroristických hrozbách, se do sebe tvrdě pustili američtí republikáni a demokraté. Zpráva totiž uvádí, že centrem boje proti terorismu se stal Irák. Bílý dům však odmítl zveřejnit celou zprávu o vztahu Iráku a světového terorismu, jak žádali demokraté. Její část odtajnil poté, co se výňatky ocitoval v neděli list Sunday Times.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Zveřejnit celou zprávu odmítla Bushova vláda s ohledem na bezpečnost USA. Podle demokratů však části zprávy Američanům neposkytly dostatečné informace o nebezpečí. Demokratka Jana Harmanová, která působí v kongresovém bezpečnostním výboru, naznačila, že existuje ještě druhá zpráva, týkající se jen Iráku, která ovšem bude udržována v tajnosti až do listopadových voleb: "Slyšela jsem, že vykresluje děsivý obraz."

Zveřejněné výňatky využily obě největší americké politické strany k vzájemným útokům před listopadovými volbami do Kongresu. Republikáni na jejím základě obhajují nutnost dalšího angažmá v Iráku s tím, že americké jednotky nemohou z Iráku odejít, aniž by to poskytlo islamistům pocit klíčového úspěchu.

Demokraté naopak tvrdí, že právě invaze do Iráku z roku 2003 zvýšila nechuť muslimů k Američanům a snížil bezpečnost USA.

Irák je klíčovým bojištěm s terorismem

Zveřejněné části zprávy uvádějí, že klíčovým bojištěm islámských radikálů se stal Irák. V dokumentu se současně píše, že hnutí džihádu je celosvětové, přičemž vedle sítě al-Kajdá se objevují i nezávislé teroristické buňky, které se šíří.

Zpráva varuje, že teroristé stále více využívají možností internetu. Podle zprávy narůstající aktivity Iráčanů akcích v al-Kajdá v Iráku mohou značit, že veteráni teroristických bojů přeorientují své zájmy a zaměří se vně Iráku. Zpráva též varuje, že mnoho zemí může být využíváno teroristy bez toho, aby se tomu mohly bránit. Írán a Sýrie přitom zůstávají hlavními sponzory terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám