Hlavní obsah

USA jsou před terorismem lépe chráněné, ale ne dokonale

ČTK, Novinky, Louisiana News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy jsou lépe zabezpečeny před teroristickým útokem, ale nejsou ještě zcela bezpečné. Plyne to ze zprávy o upravené protiteroristické strategii, kterou vláda zveřejnila v úterý.

Článek

"Amerika je bezpečnější, ale ještě nejme bezpeční," uvádí se v třiadvacetistránkové zprávě o nové strategii, která byla zveřejněna ještě před očekávaným úterním projevem amerického prezidenta George Bushe, který se jí bude věnovat.

Ve zprávě je i vysvětleno, kde nadále panuje nebezpečí: "Přestože jsme zlepšili bezpečnost ve vzduchu, na zemi, na moři i na hranicích, naše vlast není imunní před útoky. Vláda Spojených států a její partneři odvrátili mnoho útoků, nejsme však schopni předejít všem. Teroristé zasahují mnoho míst na světě od Bali přes Beslan až po Bagdád.

Zpráva byla zveřejněna jen několik dní před pátým výročím útoků al-Kajdá na Světové obchodní centrum v New Yorku a budovu Pentagonu ve Washingtonu a jen pár dnů od posledního prohlášení al-Kajdá, kde americký muslim vyzýval ke konverzi k islámu. [celá zpráva] Někteří lidé si výzvu vysvětili jako poslední šanci přijmout islám před tím, než zahynou při novém  útoku.

Velký útok v tuto chvíli prý nehrozí

Asistentka prezidenta Bushe pro bezpečnost Fran Townsendová uvedla, že si nemyslí, že by hrozil další podobně velký útok jako před pěti lety. "Nemáme plány zvýšit nebezpečí hrozby (teroristického) útoku," uvedla Townsendová.

Válka s terorismem však podle sdělení Bílého domu ještě neskončila, i když v ní bylo dosaženo řady úspěchů. "Spojené státy a jejich partneři pokračují v pronásledování významně oslabené, avšak stále nebezpečné sítě al-Kajdá."

Strategie boje proti terorismu je upravena. V textu se vysvětluje proč, nikoli však jak. "Nepřítel, kterému čelíme dnes ve válce s terorismem, není tím stejným nepřítelem, kterému jsme čelili 11. září. Teroristické sítě jsou dnes mnohem více rozptýlené a méně centralizované. Spoléhají se více na malé buňky inspirované společnou ideologií a nejsou tak řízené z centra," zmiňuje strategie. Problémem také je, že vzrůstá využití médií a internetu ze strany teroristů.

Podle demokratů nebezpečí útoku za Bushe vzrostlo

Zpráva byla zveřejněna dva měsíce před volbami do Kongresu. Podle agentury AP to ukazuje, že vláda prezidenta Bushe míní do popředí opět klást otázku bezpečnosti USA před útoky teroristů. 

Opoziční demokraté okamžitě tvrzení zveřejněná ve strategii zpochybnili. "Roky chybné republikánské politiky snížily bezpečnost Ameriky a snížily i schopnost bojovat se terorismem," uvádějí ve své reakci demokraté.

Reklama

Související témata:

Související články

FBI: Odposlechy vedly do slepé uličky

Masivní odposlechy zahájené tajně na území USA po útocích z 11. září 2001 skončily vždy ve slepé uličce a v rozporu s tvrzením administrativy nevedly...

Výběr článků

Načítám