Hlavní obsah

Britové natočili film o vraždě George Bushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský televizní kanál More4 natočil film o zavraždění amerického prezidenta George Bushe. Šéf televize to považuje za dílo, jež má poukázat na důsledky tažení Spojených států proti terorismu. Američtí republikáni snímek označují za šokující, kritici za nezodpovědný. Snímek Prezidentova smrt má mít v září premiéru v Torontu.

Článek

Jak informovala stanice BBC, snímek s názvem Prezidentova smrt bude mít premiéru na zářijovém torontském filmovém festivalu a kanál More4 jej odvysílá 6. října.

Tvůrci koncipovali devadesátiminutový film jako dokument. S pomocí herců a počítačové technologie sledují fiktivní vraždu George Bushe na protiválečném shromáždění v Chicagu v roce 2007.  Amerického prezidenta zabije odstřelovač ve chvíli, kdy se v době Bushova pobytu v Chicagu koná demonstrace proti válce v Iráku. Podezření z vraždy padá na muže syrského původu.

Ředitel stanice More4 Peter Dale se filmu zastává. Tvrdí, že je to velmi silné drama, určené k tomu, aby vyvolalo zamyšlení nad současnou Amerikou a důsledky Bushovy války proti terorismu. John Beyer z organizace MediaWatch naopak soudí, že jde o nezodpovědný počin, který může inspirovat skutečný pokus o vraždu. Prezident George Bush má mnoho odpůrců a tento film může být návodem, řekl.

Republikány film šokuje

Bílý dům záležitost odmítl komentovat, avšak mluvčí Republikánské strany v americkém Texasu Gretchen Essellovu film šokuje. "Nemohu se zastávat snímku, který pojednává o vraždě našeho prezidenta, ať reálné nebo vymyšlené. Je to šokující a znepokojující. Nevím, zda se v Americe najde mnoho lidí, kteří se na něco podobného budou chtít dívat," řekla. Producenti včetně režiséra Gabriela Rangea však doufají, že prodají vysílací práva i do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám