Hlavní obsah

Do Prahy přijede nový velvyslanec USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Nový velvyslanec Spojených států amerických v České republice Richard Graber přijede do Prahy 23.září. Právu to v pátek sdělilo velvyslanectví USA. Jeho nominaci schválil na začátku srpna Americký Senát. Ve funkci nahradí Williama Cabanisse, který přijel do Česka počátkem roku 2004.

Článek

Graber podle informací Práva předá pověřovací listiny prezidentovi Václavu Klausovi v říjnu. Nový velvyslanec, kterého do funkce schválil Senát v srpnu, není kariérním diplomatem. Profesí právník vede advokátní firmu. Od roku 1999 je předsedou Republikánské strany ve státě Wisconsin a za tu dobu dosáhla nejlepšího zastoupení v parlamentu tohoto státu. Ve volební kampani 2004 byl Graber mluvčím týmu prezidenta George W. Bushe.

Graber bude již třetím velvyslancem Bushe v ČR po jeho nástupu do Bílého domu v lednu 2001. Prvním byl Craig Stapleton (srpen 2001-září 2003), jenž je nyní ambasadorem v Paříži.

Graber přijede i s rodinou

Právník Graber vystudoval bostonskou univerzitu a zabýval se například reformou volebního systému. Jako komentátor se objevil mj. v pořadu Larryho Kinga. Před diplomatickou nominací stál v čele Republikánské strany ve státě Wisconsin.

Nastupující velvyslanec přiznal, že opouští dosavadní politickou práci se "smíšenými pocity", protože na podzim se budou v USA konat důležité volby do Kongresu. Možností zastupovat svoji zemi se cítí nicméně poctěn. "Pro mě i moji rodinu je to jedinečná životní příležitost a jsem připraven začít," řekl.

Grabera doprovodí jeho manželka Alex a 15letý syn Eric. Druhý, 19letý Scott nastupuje na univerzitu v Severní Karolíně.

O konkrétních politických a diplomatických věcech odmítl mluvit, dokud nesloží velvyslaneckou přísahu. O ČR prohlásil, že jde o "nádherný příběh přechodu od komunismu k demokracii" a o zemi s "prosperující ekonomikou a kypící demokracií".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám