Hlavní obsah

USA uvalily sankce na ruské zbrojaře

Právo, Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do skřípajícího soukolí vztahů Bílého domu s Kremlem napadal další písek. Státní department totiž v pátek uvalil sankce na dva ruské klíčové exportéry zbraní s odůvodněním, že dodali Íránu technologii a zařízení, jež by mohly přispět k šíření zbraní hromadného ničení.

Článek

Jde o hlavního ruského státního vývozce zbraní všeho druhu Rosoboronexport a špičkového výrobce letecké techniky Suchoj. V Moskvě to vyvolalo pobouření a do agendy prezidentů Vladimira Putina a George W. Bushe přibylo další ožehavé téma.

Diplomacie USA se odvolala na "věrohodné informace", podle nichž se dodávky uskutečnily v době od ledna 1999 a jsou v rozporu s americkým zákonem z roku 2000 zakazujícím Íránu prodávat citlivou technologii.

V praxi to znamená, že ani Rosoboronexport, ani Suchoj nesmějí do odvolání obchodovat s americkými vládními společnostmi. Obě firmy se ocitly v jedné společnosti s dvěma indickými chemickými společnostmi, dvěma severokorejskými a jednou kubánskou firmou.

Sankce platí do 28. července 2008. "V případě, že se změní okolnosti, bude přijato nové rozhodnutí způsobem zaručujícím změnu v trvání sankcí," sdělil Státní department.

Podle Ruska jde o konkurenční boj

Šéf ruského resortu obrany Sergej Ivanov, jemuž Rosoboronexport přímo podléhá, americké sankce odsoudil a prohlásil, že se šířením zbraní hromadného ničení nesouvisejí.

"Ruská federace přísně dodržuje všechny předpisy mezinárodního práva v oblasti vojenské a technické spolupráce z jinými zeměmi," prohlásil Vladimir Palesčuk, náměstek šéfa Federální služby pro vojenskou a technickou spolupráci.

Zdůraznil, že "Rosoboronexport a Suchoj jsou dva velcí dodavatelé ruských zbraní a nepochybuji, že z toho někteří konkurenti nemají radost". Nápadné je zpoždění, s nímž Washington k sankcím sáhl, pokud zmiňuje dodávky od roku 1999.

Nelze vyloučit, že jde o reakci na prodej dvaceti čtyř stíhacích bombardérů do Venezuely. Jejich nákup při návštěvě Moskvy dojednal venezuelský levicový  prezident Hugo Chávez, který je silěn protiamerický

Rosoboronexport v nynější podobě vznikl v listopadu 2000 sdružením dvou státních vývozců - Rosvaaruženija a Promexportu, a po nich se stal právním nástupcem vládní agentury pro obchod se zbraněmi založené v roce 1953.

Rosoboronexport zajišťuje 90 procent tohoto obchodu, má kontrakty s 1500 výzkumnými a výrobními středisky v Rusku a udržuje zastoupení ve 44 zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám