Hlavní obsah

Trump kvůli Hongkongu pomýšlí na schůzku s čínským prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump přemýšlí vzhledem k politické krizi v Hongkongu o osobní schůzce s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. V noci na čtvrtek na Twitter napsal, že když Si Ťin-pching bude chtít, krizi v Hongkongu vyřeší rychle. Tweet ale ukončil otázkou „Osobní schůzka?“.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu.

Článek

Spojené státy už dříve vyjádřily „hluboké znepokojení“ nad informací, že se k hranicím s Hongkongem přesouvají jednotky čínské armády. Washington „důrazně“ naléhá na Peking, aby respektoval „vysokou míru autonomie Hongkongu“, řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Trump a Si Ťin-pching se naposledy sešli v červnu na summitu G-20 v Ósace, kde mimo jiné probírali obchodní konflikt mezi oběma zeměmi.

Bývalá britská kolonie Hongkong se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu. Poslední dva měsíce zažívá mohutné demonstrace. Začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu turistů z pevninské Číny do Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám