Hlavní obsah

V táborech pro migranty v USA panují tristní podmínky, sprchy nejsou ani pro děti

Washington

V amerických táborech, kde zadržují migranty, kteří ilegálně vstoupili do USA, panují katastrofální podmínky. Upozornil na to v úterý Úřad generálního inspektora (OIG), který působí při americkém ministerstvu vnitra a dohlíží na uprchlická zařízení. Alarmující jsou podle inspektorů zejména hygienické podmínky.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Tábor pro migranty, žádající víza u El Pasa

Článek

Po inspekci v pěti takových zařízeních, které provozuje pohraniční policie (CBP) v oblasti Rio Grande Valley u hranice s Mexikem, úřad varoval, že tábory jsou nebezpečně přeplněné. V jednom táboře byli migranti týden drženi v tak přeplněné cele, že v ní bylo místo jen ke stání, tvrdí OIG. Dospělí i děti jsou v táborech drženi často příliš dlouho.

Většina dospělých, kteří se na cestu vydali sami a v detenčních zařízeních jsou drženi až měsíc, neměli po celou dobu možnost se osprchovat, uvádí se ve zprávě OIG. V některých zařízeních se osobní hygiena řeší pouze rozdáváním vlhčených ubrousků. Dohledový úřad konstatoval, že ve třech zařízeních neměly přístup ke sprchám ani děti.

Většina migrantů nosí celou dobu šaty, v nichž byli zadrženi a mnozí z nich dostávali k jídlu jen sendviče. Mnohým migrantům to přivodilo zažívací potíže, které si vyžádaly lékařské ošetření. Pracovníci navštívených migračních táborů měli obavy o bezpečnost svou i migrantů. Jeden z nich to označil za „tikající časovanou bombu”.

Nebezpečí je i v Mexiku

Organizace na obranu lidských práv upozorňují, že ani města na mexické straně hranice nejsou na další příval migrantů připravena. Stávající ubytovny už teď kapacitně nestačí a na nové nejsou peníze.

Města jako Ciudad Juárez či Tijuana jsou rovněž pro migranty nebezpečná z hlediska počtu vražd a obecně vysoké kriminality.

Reklama

Výběr článků

Načítám