Hlavní obsah

Velitele jednotky SEAL zprostili obvinění z válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Velitel jednotky SEAL Edward Gallagher byl v úterý u soudu v San Diegu zproštěn obvinění z válečných zločinů. Měl se jich dopustit v Iráku. Stíhali ho za vraždu zajatce a střelbu do davu iráckých civilistů. Odsouzen byl jen za to, že pózoval vedle mrtvého těla sedmnáctiletého Iráčana, uvedla v noci na středu stanice BBC.

Foto: John Gastaldo, Reuters

Velitel jednotek SEAL Edward Gallagher přichází k soudu se svou ženou Andreou.

Článek

O verdiktu rozhodla u vojenského soudu sedmičlenná porota, kde bylo pět příslušníků námořní pěchoty a dva námořníci.

Původně se zdálo, že Gallagher bude potrestán za to, že ubodal zajatého sedmnáctiletého iráckého radikála. Při činu ho viděli svědci. Zvrat v případu přineslo svědectví zdravotníka jednotky Coreye Scotta. Ten řekl, že velitel sice začal bodat zajatce zraněného při náletu, jehož stav se podařilo stabilizovat, ale nezpůsobil mu vážná zranění.

Vypověděl, že sedmnáctiletého militanta sám udusil, když mu ucpal vývod, jímž dýchal. Hájil se, že to udělal, protože věděl, že by ho Iráčané u výslechů stejně umučili. Sám stíhán nebude, protože mu byla slíbena za výpověď amnestie.

Žalobce jeho výpověď označil za účelovou, protože až do soudu nikdy nemluvil o tom, že Iráčana zabil. Žalobce řekl, že takto vypovídal, aby veliteli pomohl vyhnout se trestu.

Porota, jejíchž šest členů také sloužilo v bojích, však rozhodla, že Gallagher, který za svých osm nasazení dostal řadu vyznamenání, je nevinný. Uznali ho vinným jen za to, že pózoval s mrtvým tělem, za což může dostat maximálně čtyři měsíce. Na svobodu se dostal hned, protože byl ve vazbě devět měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám