Hlavní obsah

Ve čtyřech kamionech našli v Mexiku téměř 800 migrantů, včetně nemluvňat

Ciudad de Méxiko

V mexickém státě Veracruz na pobřeží Mexického zálivu v sobotu našli čtyři uzavřené kamiony, které ilegálně převážely dohromady téměř 800 migrantů. Podle agentury AP o tom v neděli informoval Státní migrační úřad (INM).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku zadrželi téměř 800 migrantů bez dokladů ve čtyřech kamionechVideo: Reuters

 
Článek

Úřad v oficiálním prohlášení uvedl, že v nákladních vozidlech se tísnilo dohromady 791 cizích státních příslušníků, jejichž národnost nebyla upřesněna. Všichni byli převezeni do zařízení určených pro migranty, zatímco policie řidiče zatkla. Soud rozhodně, zda na ně bude uvalena vazba.

Na videozáběrech z uvedeného zásahu zveřejněných úřady je vidět úředníky, jak rozbíjejí zámek jednoho z kamionů a pomáhají z něho lidem vystoupit.

Foto: Reuters TV, Reuters

Vojáci střeží migrační středicko během zadržení 731 migranta v kamiónech v mexickém státě Veracruz

Migranti jsou obvykle ilegálně převáženi napříč Mexikem k hranicím Spojených států v nacpaných nákladních autech. Podmínky takovéto dopravy jsou pro ně mnohdy velmi nebezpečné - bez jídla a vody a nezřídka i bez dostatku vzduchu.

Mexiko je pod silným tlakem Washingtonu, aby omezilo příval velkého množství migrantů zejména ze středoamerických států, kteří se snaží přes mexické území dostat do USA s vidinou lepšího života. Americký prezident Donald Trump dokonce pohrozil uvalením cel na mexický vývoz do Spojených států, pokud sousední země dostatečným způsobem proti migraci nezakročí. [celá zpráva]

Prozatím tento krok Bílého domu odvrátila migrační dohoda mezi oběma zeměmi. Ta se ale musí během 45 dnů naplnit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám