Hlavní obsah

Záplavy v Arkansasu a Missouri mají první oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záplavy v amerických státech Arkansas a Missouri způsobily protržení či poškození protipovodňových hrází. Úřady hlásí zatím jednu oběť. V ohrožené oblasti se nachází také jaderná elektrárna, napsala v sobotu agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy devastují Arkansas a MissouriVideo: Reuters

 
Článek

Úřady vydaly varování před bleskovou povodní. Rozvodněné řeky Mississippi a Missouri totiž přetékají přes protipovodňové hráze. Ve východní části státu úřady objevily ve vodě tělo 57letého muže, příčina smrti není jasná.

Foto: Tom Gilbert, AP

Zaplavené domy na předměstí Tulsy ve státě Oklahoma.

Řeka Arkansas vytvořila u města Dardanelle v protipovodňovém valu 12 metrů širokou díru a zaplavila zemědělskou krajinu. Právě v Arkansasu úřady varovaly před dalšími problémy systému hrází. Hladina je místy zvýšena na rekordní hodnoty.

Foto: Tom Gilbert, AP

Domy v Sand Springs v Oklahomě jsou zčásti zatopené.

Foto: Tom Gilbert, AP

Hráze musí stíhat enormní množství vody.

„Tyto hráze nebyly stavěny na to, aby vydržely velkou vodu po tak dlouhou dobu,” řekla mluvčí armádních ženistů Laurie Driverová v hlavním arkansaském městě Little Rocku.

Obavy vzbuzuje také blízká jaderná elektrárna, která se nachází poblíž města Russellville na březích řeky Arkansas, jen několik kilometrů od místa protržené hráze v Dardanelle. Společnost Entergy Arkansas však vydala v pátek prohlášení, že neočekává žádný dopad na svou jadernou elektrárnu.

Foto: Tom Gilbert, AP

Rozvodněná řeka Arkansas u města Tulsa ve státě Oklahoma

Hladiny řek stoupají již několik dní v důsledku intenzivních dešťů na horních tocích. Již ve čtvrtek v noci schválil prezident Donald Trump žádost státu o vyhlášení stavu přírodní katastrofy.

Reklama

Výběr článků

Načítám