Hlavní obsah

Američané schválili prodej vrtulníků české armádě

Washington

Česká armáda může koupit americké vrtulníky v celkové hodnotě 23,1 miliardy korun. Američané nabízejí stroje, mezi nimi i bojové vrtulníky. Odsouhlasenou transakci potvrdilo serveru defence-blog.com americké ministerstvo zahraničních věcí. O tom, kolik strojů a za jakou cenu ČR koupí, se bude ještě jednat. Schválená čísla jsou maximálním stropem.

Foto: Profimedia.cz

Útočný vrtulník Bell AH-1Z.

Článek

„Navrhovaný prodej posílí nejen obranu České republiky, současně podpoří obranu Severoatlantické aliance, která je důležitou silou pro zajištění míru a stability v Evropě,“ uvádí americké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

„Souhlas k prodeji amerických vojenských vrtulníků typu UH-1 Venom z roku 2017 a nově i vrtulníků UH-60 Black Hawk a AH-1 Viper otevírá České republice možnost přímého jednání o více variantách pořízení nových vrtulníků pro AČR,“ sdělil Novinkám Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Armáda má podle jeho slov zájem o pořízení 12 vrtulníků. Nyní se budou podle Pejška posuzovat jednotlivé varianty, respektive jejich výhodnost a přínosnost pro českou armádu. „Zda pořídíme 12 víceúčelových strojů nebo ve stejném celkovém počtu kombinaci víceúčelových a bojových strojů. Schválené částky jsou maximálním stropem a mohou se v průběhu dalšího vyjednávání snížit. Konečné nabídkové ceny by měly být známé v červnu,“ uzavřel Pejšek.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník UH-60M Black Hawk

Server defence-blog.com napsal, že by Česko mohlo získat čtyři útočné vrtulníky Bell AH-1Z a příslušné vybavení. Celková cena se odhaduje na 205 milionů dolarů. Za dalších 800 milionů dolarů by měla česká armáda získat dvanáct vrtulníků UH-60M Black Hawk.  V nabídce jsou i vrtulníky UH-1 Venom.

Bell AH-1Z Viper je americký dvoumotorový bitevní vrtulník. Dosahuje maximální rychlosti 370 km/h a s externími palivovými nádržemi doletí až 685 km. Maximální dostup stroje je více než 6000 m a rychlost stoupání dosahuje 14 m/s.

Základní výzbroj vrtulníku tvoří tříhlavňový rotační kanon M197 ráže 20 mm s palebným průměrem 750 nábojů. Na konce křídel AH-1Z lze umístit dvojici raket vzduch-vzduch AIM-9 Sidewinder. Na čtyřech závěsných bodech pod křídly mohou být neseny bloky neřízených raket vzduch-země Hydra 70 ráže 70 mm, řízené rakety vzduch-země AGM-114 Hellfire nebo zápalné pumy Mk 77.

Jedním z nejdůležitějších prvků avioniky AH-1Z je Target Sight System (TSS), který obsahuje senzor infračerveného zobrazování (FLIR) třetí generace. Vrtulník může být vybaven i dalším senzorem, kterým je radiolokátor AN/APG-78 Longbow.

Stroj UH-60 Black Hawk je americký dvoumotorový, čtyřlistý, středně těžký víceúčelový vrtulník. Může přepravovat 1200 kg nákladu interně nebo 4100 kg nákladu zavěšeného externě. Vrtulník dokáže při bojových operacích přepravit 11 vojáků s vybavením nebo houfnici M119 s 30 náboji a čtyřčlennou posádku. Je vybaven pokročilou avionikou včetně navigačního systému GPS.

Reklama

Výběr článků

Načítám