Hlavní obsah

Američan chtěl zapálit newyorskou katedrálu a odletět do Říma, řekl žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký učitel Marc Lamparello, který chtěl vstoupit do newyorské katedrály svatého Patrika s kanystry s benzínem, chtěl svatostánek zapálit. Uvedl to ve středu u soudu státní zástupce. Druhý den chtěl odletět do Říma, kde měl zarezervovaný hotel zhruba 20 minut od Vatikánu.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Newyorská katedrála sv. Patrika

Článek

Státní zástupce David Stuart během středečního krátkého soudního slyšení uvedl, že Lamparello „plánoval zapálit katedrálu svatého Patrika”, když byl minulý týden zadržen. Podle všeho tento čin „delší dobu plánoval”. Zadržený muž je teď v nemocnici, soudce nařídil, aby podstoupil psychiatrické vyšetření.

Policie už dříve uvedla, že si Marc Lamparello na den po činu zarezervoval let do Říma.

Dva dny poté, co rozsáhlý požár poničil pařížskou katedrálu Notre-Dame vešel 37letý Lamparello do katedrály svatého Patrika na Manhattanu se dvěma nádobami s benzinem, tekutým podpalovačem a plynovými zapalovači.

Hrozí mu 15 let vězení

Zástupci newyorské policie už dříve informovali, že 37letý muž u katedrály zastavil s minidodávkou, prošel se okolo a pak se před osmou hodinou večer místního času vrátil k autu. Vyndal z něho nádoby s benzinem a podpalovač. Když vešel do katedrály, zastavil ho člen ostrahy, zeptal se ho, kam jde a informoval ho, že s takovými věcmi do kostela nesmí. V tom okamžiku se trochu benzinu vylilo na podlahu. [celá zpráva]

Člen ostrahy zavolal policisty z protiteroristického oddělení. Ti muže zadrželi a vyslechli. „Tvrdil, že katedrálou procházel, aby se dostal na Madison Avenue, protože mu v autě došel benzin,” řekl John Miller z newyorské policie. „Prohlédli jsme si vozidlo a ukázalo se, že mu benzin nedošel,” dodal. Pak policisté muže zatkli.

Jestliže bude Lamparello usvědčen z pokusu o žhářství a obecného ohrožení z nedbalosti, hrozí mu podle prokuratury až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám