Hlavní obsah

Američané chtějí do pěti let znovu stanout na Měsíci

Spojené státy chtějí do pěti let vyslat posádku astronautů na Měsíc, napsala agentura DPA s odkazem na slova viceprezidenta Mike Pence v Huntsville ve státě Alabama. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) má proto nasadit „veškeré dostupné prostředky“.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zatmění Měsíce

Článek

NASA plánovala vyslat posádku na povrch Měsíce pro rok 2028.  „Je potřeba zdvojnásobit naše úsilí,“ řekl viceprezident.

„Může se to stát skutečností, ale nestane se tak, pokud nezrychlíme tempo. Účastníme se vesmírných závodů stejně jako v 60. letech,“ prohlásil v narážce na ambiciózní plány dobývání kosmu ze strany Číny. Dodal, že dalším velkým krokem je vyslání posádky kosmonautů na Mars.

Začátkem ledna přistála poprvé na odvrácené straně Měsíce čínská sonda Čchang-e 4. Peking plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici a pokračování ve výzkumu Měsíce. Podle těchto plánů by v roce 2030 měl na jeho povrchu stanout první Číňan.

Odborníci varují 

Odborníci jsou však skeptičtí k tomu, zda bude možné cestu na Měsíc uskutečnit během pěti let. Jonathan McDowell z Centra pro astrofyziku v Cambridge upozorňuje například už jen na problém s přistávacím modulem, který se musí navrhnout, postavit a testovat.

Spojené státy letos oslaví 50. výročí přistání člověka na Měsíci, kam mezi lety 1969 a 1972 vyslaly celkem 12 astronautů. Od té doby neučinil žádný stát vážný pokus vyslat na přirozenou družici Země lidskou posádku.

Americké vlády v posledních desetiletích váhaly mezi programem mise lidské posádky na Mars a návratem na Měsíc. Exprezident Barack Obama upřednostňoval první variantu, zatímco Trump se kloní spíše k té druhé.

Reklama

Výběr článků

Načítám